Concert extraordinar Gheorghe Zamfir
Chiar daca in ultima perioada Gheorghe Zamfir nu a avut foarte multe aparitii publice asta nu inseamna ca nu a facut nimic. Ultimii doi ani au insemnat pentru el ani de acumulari si tiumf, a avut cateva spectacole de marca in afara tarii, a sustinut teza de doctorat in muzica unde a obtiunut calificativul „summa cum laude”, a fost decorat de Presedintele Romaniei, preda cursuri de nai la Universitatea Valahia din Targoviste, a avut spectacole de succes in tara cu o suita de compozitii proprii, a lansat un album si a lucrat intens la desavarsirea acestui concert eveniment.
Biletele se gasesc la casele de bilete vreaubilet.ro din Unirea Shopping Center – et.2, Carrefour Orhideea, Carrefour Feeria, la Sala Palatului, Magazinul Muzica, Teatrul National,
Nascut în orasul Gaiesti în 6 aprilie 1941, mama din Gorj, tatal sau dâmbovitean din familii de tarani agricultori.
Scoala elementara o termina în Gaiesti.
În 1955 se înscrie la scoala speciala de muzica din Bucuresti (astazi Liceul de Muzica Dinu Lipatti), la clasa profesorului Fanica Luca. Aceasta Âscoala a urmat-o în paralel cu cea de cultura generala pe care le-a terminat în 1961.
Dupa terminarea Liceului de Muzica si a bacalaureatului (1961), se înscrie la Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucuresti pe care îl absolva în 1966 la pedagogie, iar în 1968 la clasa de dirijat de cor cu D.D. Botez si dirijat orchestra cu Iosif Conta.
În 1966 este angajat dirijor la Ansamblul Ciocârlia având sub bagheta sa 300 de artisti: corul, corpul de balet, orchestra simfonica si orchestra populara. În aceasta perioada apar primele compozitii, aranjamente si orchestratii, prima metoda de nai editata mai târziu la Paris, în anul 1975, la editura Chappell.
Între 1960 si 1970 efectueaza primele turnee în R.F.G., Elvetia, URSS, China, Grecia cu Ansamblul Ciocârlia, cu Ansamblul Armatei Române condus de generalul Dinu Stelian. Dupa ce a obtinut în 1959 premiul I si titlul de Laureat pe tara, a efectuat în acelasi an primul turneu în Polonia, înregistrând primele melodii, compozitii proprii în stil folcloric în orchestra populara a Radiodifuziunii Române, urmând alte turnee în URSS si Grecia pâna în 1964, soldate cu premiul I la Levadia (Grecia).
În 1966 realizeaza primul disc Electrecord care contine în mod exclusiv compozitiile sale în cel mai autentic stil popular printre care faimoasele piese: „Doina de Jale” si „Doina ca la Visina”, iar în 1968 înregistreaza al II-lea disc, fapt extraordinar în acea vreme.
În 1970 formeaza primul taraf concertistic cu care fulmineaza la Paris pe scena Teatrului „Vieux Colombier” în 45 de recitaluri cântând pentru prima oara la cele 4 naiuri- soprano, alto, tenor, bas- pe care însusi le-a creat în 1968. Aceasta inventie a dat posibilitatea mai apoi de a introduce naiul în toate stilurile si genurile muzicale revolutionând sunetul la scara universala, câstigând sufragii unanime din partea celor mai mari muzicieni ai lumii printre care: Sergiu Celibidache, Hanz Holliger, Maurice Bourg, Henry Dutilleux, Pierre Boulez si altii.
În 1972 creaza stilul Nai- Orga, introducând repertorii noi si largind considerabil paleta de expresie si interpretare a naiului.
Din 1974 cânta cu marele pianist si organist, Maestrul Nicolae Licaret în toate catedralele din Germania, Elvetia, Austria si Belgia. Face turnee fulminante în Australia în cele mai mari sali de concerte formând un duo perfect, cucerind sufragii universale. Alternând orga cu pianul, recitalurile împreuna cu Maestrul Nicolae Licaret au impus un nou stil în muzica.
În 1974 compune prima „Messa pentru Pace” pentru nai, cor, orga si orchestra, înregistrata la Bucuresti cu Orchestra Radio si Corul Madrigal, dirijor Marin Constantin Âsi Paul Popescu.
În 1978 introduce naiul în orchestra simfonica cu stilul „Pop”.
În 1982 creaza prima rapsodie si primul concert pentru nai si orchestra pe care le înregistreaza pentru Philips cu Filarmonica din Monte Carlo, la pupitru Laurence Foster.
În 1984 creaza primul cvintet pentru nai Âsi cvartet de coarde „Cvintetul Plopilor” pe care-l cânta cu Cvartetul Orford din Toronto în transmisie directa la radio, apoi compune numeroase lucrari camerale pe care le executa cu celebrul Cvartet Enescu în Franta si Germania.
În 1986 înregistreaza primul disc cu repertoriul baroc printre care Dublul Concert în re minor pentru vioara si oboi de J.S.Bach cu British Chamber Orchestra.
În 1979 înregistreaza cu orchestra James Last faimoasa melodie „Ciobanasul singuratic” care a devenit un succes mondial. Au urmat turnee în SUA la Carnegie Hall, Lincoln Washington si Kenedy Center, Australia, Noua Zeelanda, Japonia, Canada, Africa de Sud, Scandinavia, Belgia, Franta, Elvetia, Austria, Japonia unde are un urias succes, fiind invitat la Palatul Imperial. Obtine peste 90 de discuri de aur si platina, 4 discuri de aur în Africa de Sud, 4 discuri de platina în Noua Zeelanda, 4 discuri de aur în Australia, 15 discuri de platina în Canada, batând toate recordurile cu peste 50 de milioane de discuri vândute. În Statele unite obtine doua discuri de aur fapt unic pentru un artist european.
În Franta, Germania, Austria si Belgia primeste titluri si medalii, discuri de aur si de platina. Ordinul Meritul Cultural al Frantei, titlul de ofiter si cavaler al Frantei, Belgiei si Luxemburg.
Între 1988-1990 este primit de trei ori la Vatican fiind primul muzician care a cântat în timpul mesei private a Papei Jean Paul al II-lea primind medalia Vaticanului si de doua ori diploma Universitatii Don Bosco din Roma.
Primeste de doua ori medalia de aur a Asociatiei din cadrul Academiei „Arta-stiinte si Litere” a Frantei, de doua ori premiul Academiei Charles Gros, premiul Titera de aur în Franta ÂÂsi Sagetatorul de aur în Italia, discuri de aur în Elvetia si Germania.
Turnee prestigioase în America Latina, în Columbia unde primeste ordinul Comandorului din partea presedintelui, în Ecuador.
Este solicitat pentru înregistrarea muzicii filmului „Marele blond cu pantof negru” a producatorului francez Ives Robert, „Pic-Nic at Hainging Rock” în Australia, „Once upon a time in America”, „Karate Kid”, la Hollywood si în Italia de catre compania Paramount, în 1975 pentru filmul „Brâncusi si mânastirile din Moldova”, în anul 1978 compune muzica filmului „Blestemul pamântului si blestemul iubirii” sub regia lui Mircea Muresan dupa romanul „Ion” de L. Rebreanu la care obtine premiul I pentru compozitie, în 1996 înregistreaza muzica filmului macedonean „Lacul” si în 2004 interpretarea melodiei „Pastorul Singuratic” este folosita de regizorul Tarantino în filmul „Kill Bill”. Toate aceste filme au constituit un succes mondial.
Dupa 1990 revine din exil si îsi continua concertele si turnee în Franta, Elvetia si mai ales Turcia unde este declarat cel mai popular compozitor si artist al secolului XX.
Autor a peste 300 de lucrari în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental si simfonic, Gheorghe Zamfir desfasoara o asidua activitate continuând sa concerteze pe scenele cele mai prestigioase cu orchestre simfonice, camerale, recitaluri cu pian sau orga, ori cum grupul folcloric impunându-se de peste cinci decenii ca unul din marii artisti ai lumii si cu siguranta cel mai complex muzician român în viata, cel mai cunoscut în lume, cel mai celebru, fiind în acelasi timp poet cu trei volume de versuri tiparite, scriitor, estet , cu doua volume de eseuri si aforisme, plus o metoda de nai si în ultimul timp pictor cu patru expozitii în tara Âsi strainatate. Compune în premiera un triplu concert în stil spaniol, „Concertul de Barcelona pentru 2 chitari, nai si orchestra” cu care cunoaste un triumf în Germania, „Pe Calea Luminii” pentru cor de copii, orga, recitator, orchestra de camera si nai, si înregistreaza doua discuri cu arii din opera, prezentând naiul într-un nou stil, cel de opera. A compus „Simfonia DIVINA” pentru cor mixt, cor de copii, recitator, orga, nai si orchestra, dupa texte biblice. Lucreaza la „Opera DRACULA” în doua acte.
A vândut peste 120 milioane de discuri pe toata planeta si are peste 160 de discuri înregistrate.
În anul 2005 obtine titlul de DOCTOR ÎN MUZICA, cu calificativul „Summa cum laudae” si înregistraza prima versiune mondiala a lucrarii „Anotimpurile” de Vivaldi cu nai solo si cvintet de coarde „Athenaeum”, condus si initiat de remarcabilul muzician Lucian Moraru.