Comunismul trece, obiceiurile raman!

01 04. 2009, 18:35

"Ce-a fost inainte: oul sau gaina? Mai inainte au fost de toate." (12 noiembrie 1979)

"Ce-i mai rece si mai rece decat apa rece? Apa calda. "(17 ianuarie 1985)

La usa unui apartament suna un pusti: „Tanti, ai facut supa?”, „Da, puisor, vrei sa gusti si tu?”, „Nu, multumesc”, „Atunci, de ce-ai venit?”, „Te roaga mama sa ne imprumuti si noua osul”. (6 decembrie 1982)

Cu acest tip de bancuri isi mai amintesc romanii comunismul: saracie, foamete, cozi interminabile, ratii la mancare, program la apa si curent. Vremuri grele dom’le..

Totusi romanul reusea sa treaca peste greutati si cea mai buna cale era umorul. Fara umor nu am fi reusit sa trecem un prag atat de dificil.

In saptamanile care au trecut, am facut o retrospectiva a mai multor activitati din viata noastra pe vremea epocii comuniste.

Ne-am amintit de desenele animate care strangeau toti copiii in fata televizorului, serialele tv care ne prezentau o lume diferita fata de cea a noastra, despre dulciurile care ne-au adus mai aproape de stomatologi, despre produsele de ingrijire corporala si despre obiectele de decor din casele romanilor.

Ar mai fi multe de amintit, lucruri care pe voi v-au marcat mai mult, dar timpul nu sta pe loc si, inainte de a incheia acest capitol, va invitam sa mai aruncati un ochi pe cateva imagini care arata realitatea de atunci:

 

Ca sa nu se piarda, iata cateva alte bancuri comuniste: 

 

  • Un tip trecea pe strada tinand in mana, cu mare grija, un sul de hartie igienica. Trecatorii il priveau invidiosi, iar unul chiar l-a intrebat: „Nu va suparati, de unde l-ati luat?”, „Acum cateva minute l-am scos de la Nufarul…”

 

  • Cand a plecat de-acasa, Prunariu i-a lasat maica-sii un bilet pe masa: „Am plecat in Cosmos. Vin peste o saptamana”. Cand vine, gaseste pe masa un bilet de la maica-sa: „Am plecat dupa branza. Nu stiu cand vin”.

  

  • Din dispozitia lui Ceausescu s-au facut experimentari si incrucisari de meri, pentru a se crea un soi de mar pitic, de numai 50 de cm, pe care sa-l poata culege si soimii patriei.

 

  • Un militian prinde un cuplu facand dragoste intr-un boschet. Ii duce la sectie si, de aici, in fata tribunalului. La proces, fata e felicitata pentru patriotism si baiatul pentru initiativa. Militianul e arestat pentru intrerupere ilegala de sarcina.

 

  • De ce a luat comuna Scornicesti titlul de „Erou al noii revolutii agrare”? Pentru ca a crescut cel mai mare bou. De ce n-a luat si comuna Petresti titlul de „Erou al noii revolutii agrare”? Pentru ca anul acesta nu s-a acordat titlul si pentru cea mai mare vaca.

 

  • Ultima dorinta a romanilor: sa moara Ceausescu, iar Elena sa ajunga sa traiasca din meditatii la chimie.

 

Multumim celor care au fost impreuna cu noi pe parcursul acestor episoade si mai ales celor care ne-au ajutat prin comentariile lor sa compunem noi dosare retrospective ale epocii comuniste.

Â