Complexele, de la obsesie la patologie
Exista mai multe tipuri de complexe. Cele mai frecvente sunt cele legate de fizicul individului: un nas mai gros, kilograme în plus… Când aceste complexe fizice ajung sa perturbe viața cotidiana a individului se vorbește despre dismorfofobie: persoanele care sufera de aceasta boala sunt atât de convinse ca au un defect fizic foarte mare încât este imposibil sa le convingi de contrariu.
Alte tipuri de complexe sunt cele de tip psihologic, lipsa de cultura, de inteligența, de umor, sau cele de tip social, care se refera la bani, profesie sau origine sociala.
Din nefericire, nu exista tratamente miraculoase pentru a vindeca complexele de inferioritate. Unii se îndreapta spre medicina estetica, sperând ca se vor simți mai bine în urma unor operații chirurgicale. Aceasta metoda este eficace doar la suprafața pentru ca nu garanteaza faptul ca indivizii respectivi își vor recapata și respectul de sine în momentul în care defectul fiziv va fi corijat.
Mult mai eficace ar fi ca cei care sufera de complexe sa învețe sa se iubeasca și sa se accepte așa cum sunt. Este, deci, de preferat sa se consulte un profesionist pentru a urma o terapie cognitiva și comportamentala, tratament care consta în modificarea comportamentului pacientului. Ședințele se desfașoara în jurul unor exerciții de relaxare în prezența unui terapeut. O alta opțiune este contactarea unui psihanalist care sa-l ajute pe individul complexat sa înțeleaga originea complexului lui pentru ca acesta sa poata fi eliminat.