Comisia juridică a Camerei a avizat proiectul legii insolvenței persoanei fizice

19 05. 2015, 07:00

Inițiatorul proiectului, deputatul PSD Ana Birchall, a declarat că este foarte bucuroasă că „s-a făcut istorie” legislativă prin adoptarea acestui proiect.

„Sunt tare bucuroasă că astăzi am făcut istorie în Comisia juridică și sper să facem același lucru și mâine în plen și această lege să intre în vigoare”, a spus Birchall.

Ea a explicat că de această lege va beneficia orice debitor de bună credință care are „un necaz financiar”, nu din vina sa, acesta putând să-și reeșaloneze datoriile, pe baza unui plan de redresare, pe o perioadă de 5 ani. Acest debitor, în momentul în care își deschide procedura de insolvență, nu mai poate fi executat silit și este stopată orice penalitate sau majorare de întârziere.

„Orice debitor de bună credință care are un necaz financiar independent de voința sa, din momentul în care își deschide procedura insolvenței persoanei fizice nu mai stă cu grija că va fi executat silit sau că rămâne pe drumuri, deci executarea silită este reglementată ca o excepție, nu ca o regulă. Un debitor de bună credință, dacă are anumite datorii și consideră că se poate redresa financiar și este în necaz financiar fără vina sa, poate, în baza unui plan de rambusare care se poate întinde pe 5 ani cu posibilitatea prelungirii a încă unui an de zile, să-și reeșaloneze aceste datorii astfel încât să nu fie executat silit. În momentul deschiderii procedurii de insolvență nu mai sunt acumulate datorii la datorii, penalități la penalități la o rată bancară. Orice penalitate, majorarea de întârziere se stopează automat”, a mai explicat Birchall.

Ea a mai spus că orice debitor care, după 90 de zile de la data scadentă a unei datorii, știe că nu mai poate să-și achite aceste datorii, poate să-și ceară intrarea în insolvență și, în felul acesta, să se poată redresa financiar în baza acestui plan de rambursare