Comanda la distanta

31 05. 2002, 09:07
De cate ori vi s-a intamplat sa aveti acces la calculatorul de la birou, aflandu-va acasa? sau vice versa. Sa puteti "manipula" un calculator care fizic este departe de locul de unde sunteti. Daca telnet-ul vi se pare o unealta greoaie, urata (din punct de vedere grafic) sau mult prea

De cate ori vi s-a intamplat sa aveti acces la calculatorul de la birou, aflandu-va acasa? sau vice versa. Sa puteti „manipula” un calculator care fizic este departe de locul de unde sunteti. Daca telnet-ul vi se pare o unealta greoaie, urata (din punct de vedere grafic) sau mult prea complicat de folosit, solutia prezentata va va fi de real folos.

Daca cititi aceste randuri inseamna ca suneti interesati de prezenta propunere. Ea se intituleaza simplu VNC, initialele provenind de la Virtual Network Computing. Aceasta reprezinta solutia ideala in cazul prezentat.

Acest program a fost dezvoltat de AT&T, celebra firma americana, si, spre surprinderea tuturor, este total gratuit. Dimensiunile sale reduse (980 Kb), fac ca referintele lui sa fie si mai deosebite. Programul se constituie din doua parti majore: serverul si clientul.

Serverul -programul in sine avand doar 150K poate rula si de pe o discheta, fiind stand alone, si nu necesita instalare pentru a putea rula. Acesta este executat si configurat pe masina care va fi accesata de la distanta. Setati parola cand vi se cere, si nu o uitati, caci fara ea, nu veti putea lucra.

Cealalta parte a soft-ului, o constituie clientul, sau view-erul. Acesta este cel ce se va conecta la serverul lansat ceva mai sus. Odata conectat, el va va oferi sistemul distant pe tava. Un lucru foarte destept si ergonomic este ca mouse-ul si tastatura dumneavoastra, devin cele ale sistemului „comandat la distanta”, aceasta optiune putand fi dezactivata din configuratia serverului.

Acest program poate servi real, celor care au de administrat anumite resurse, neputand ajungand in fata respectivului calculator, dar si in cadrul unei retele locale. Avantajul major este ca poate fi folosit de-a lungul si de-a latul Internetului, ceea ce face ca, daca sunteti prin Brazilia si vi se face dor de desktop-ul calculatorului dumneavoastra sau cine mai stie ce, va indreptati spre un icafe ceva, si introduceti adresa IP a sistemului dumneavoastra, din Romania (alegere implicita si arbitrara), si dorul il veti potoli.

De notat! Daca doriti sa puteti accesa oricand sistemul ales de dumneavoastra, conditia primordiala o constituie o legatura permanenta la Internet, care nu e chiar la indemana oricui, insa nici nu e cel mai pretentios dintre vise. Uitam un element esential – exista variante ale programului pentru mai toate sistemele de operare actuale, putand servi de bridge intre diferite platforme (de exemplu puteti controla un desktop de Linux / Unix, de pe o masina ruland Windows, orice combinatie fiind posibila, incluzand si Mac-urile).

Pe scurt – VNC este un program de control la distanta, frumos, destept si…gratuit. Mitul cu ce-i gratis, e prost prin definitie nu se aplica. Daca nu credeti, vizitati-i pagina dand click aici