“Colectiv”, de Alexander Nanau, a fost inclus pe lista scurtă de nominalizări la premiile Oscar pentru cel mai bun documentar și cel mai bun film internațional .
Prezentat în premieră la Festivalul de Film de la Veneția 2019, „Colectiv” spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015. Urmărind jurnaliști, victime și oficiali guvernamentali, documentarul oferă o prezentare a impactului puternic pe care îl are jurnalismul de investigație. Filmul a primit numeroase premii și nominalizări în acest sezon, cel mai recent, din partea London Critics Circle.
În categoria cel mai bun documentar au mai fost nominalizate “76 Days”, de Weixi Chen, Hao Wu, Anonymous, „All In: The Fight for Democracy”, de Lisa Cortes, Liz Garbus, “Boys State”, de Amanda McBaine, Jesse Moss, “Crip Camp”, de James Lebrecht, Nicole Newnham, “Dick Johnson Is Dead”, de Kirsten Johnson, “Gunda”, de Viktor Kosakovskiy, “MLK/FBI”, de Sam Pollard, “The Mole Agent”, de Maite Alberdi, “My Octopus Teacher”, de Pippa Ehrlich, James Reed, de “Notturno”, de Gianfranco Rosi, “The Painter and the Thief”, de Benjamin Ree, “Time”, de Garrett Bradley, “The Truffle Hunters”, de Michael Dweck, Gregory Kershaw, și “Welcome to Chechnya”, de David France.
La premiul Oscar pentru cel mai bun film internațional au mai fost selectate “Another Round” (Danemarca), de Thomas Vinterberg, “Better Days” (Hong Kong), de Derek Tsang, “Charlatan” (Cehia), de Agnieszka Holland, “Dear Comrades!” (Rusia), de ,“I’m No Longer Here” (Mexic), de Fernando Frias, “Hope” (Norvegia), de Maria Sødahl, “La Llorona” (Guatemala), de Jayro Bustamante, “The Mole Agent” (Chile), de Maite Alberdi, “Night of the Kings” (Coasta de Fildeș), de Philippe Lacôte, “Quo Vadis, Aida?” (Bosnia și Herțegovina), de Jasmila Žbanić, “Sun Children” (Iran), de Majid Majidi, “Two of Us” (Franța), de Filippo Meneghetti, “A Sun” (Taiwan), de Chung Mong-hong, și “The Man Who Sold His Skin” (Tunisia), de Kaouther Ben Hania.
„Colectiv”, de Alexander Nanau, și „The Mole Agent”, despre un bărbat care lucrează sub acoperire într-un azil de bătrâni din Chile, sunt lungmetrajele străine care, anul acesta, au obținut nominalizări în ambele categorii, „cel mai bun film internațional” și „cel mai bun documentar”. Anterior acest lucru s-a mai întâmplat în 2011, cu „Pina”, de Wim Weenders, și în 2019, cu „Honeyland”, de Tamara Kotevska și Ljubomir Stefanov, care au ajuns pe ambele liste scurte.
Anul trecut, premiul Oscar pentru cel mai bun documentar a revenit producției „American Factory”, iar „Parasite”, de Bong Joon Ho, a fost desemnat cel mai bun film internațional.
Academia de film americană a anunțat listele scurte pentru alte șapte categorii de premii Oscar: cel mai bun scurtmetraj documentar, (10), cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură (10), cea mai bună coloană sonoră (15), cel mai bun cântec (15), cel mai bun scurtmetraj animat (10), cel mai bun scurtmetraj (10) și cele mai bune efecte vizuale (10).
Nominalizările la premiile Oscar vor fi anunțate pe 15 martie, iar ceremonia va avea loc pe 25 aprilie.
CITEȘTE ȘI: “Colectiv”, de Alexander Nanau, premiat de criticii din Londra și Toronto
“Colectiv”, de Alexander Nanau, desemnat cel mai bun film străin de National Society of Film Critics
Foto: Profimedia Images