Codruța Kovesi, propusa pentru funcția de procuror general
Propunerea ministrului Justiției a fost facuta în conformitate cu prevederile Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor și procurorilor, republicata.
Laura Codruța Kövesi și-a început activitatea în anul 1995, la Parchetul de pe lânga Judecatoria Sibiu, promovând în 1999 la Parchetul de pe lânga Tribunalul Sibiu. Din noiembrie 2000 pâna în septembrie 2004, ea a ocupat funcția de procuror șef al structurii teritoriale Sibiu de combatere a criminalitații organizate, iar ulterior, timp de trei luni, a condus Secția de Urmarire Penala și Criminalistica din cadrul Parchetului de pe lânga Tribunalul Sibiu. Din ianuarie 2006, Laura Codruța Kövesi conduce Biroul Teritorial Sibiu al DIICOT.
În funcțiile deținute de-a lungul timpului, Laura Codruța Kövesi a condus, coordonat și efectuat urmarirea penala în dosare complexe având ca obiect infracțiuni din sfera criminalitații organizate, reușind anihilarea unor grupari infracționale care acționau în domeniul criminalitații informatice, trafic de droguri, trafic de persoane și infracțiuni cu violența.
În cariera profesionala de pâna acum, Laura Codruța Kövesi a activat în cadrul mai multor structuri de parchet, fapt ce i-a permis sa își formeze o viziune de ansamblu asupra problemelor instituționale, economico-financiare și de personal cu care se confrunta procurorii.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, Monica Macovei considera ca experiența de pâna acum îi va fi utila Larurei Kovesi în activitatea sa viitoare, permițându-i sa adopte decizii informate pentru continuarea procesului de reforma a Ministerului Public. În plus, tinerețea și capacitatea de a iniția procesul de schimbare, o recomanda pe Laura Codruța Kövesi pentru ocuparea acestei poziții.
Propunerea de numire a procurorului Laura Codruța Kövesi în funcția de procuror general al României a fost transmisa Consiliului Superior al Magistraturii spre avizare.
Funcția de procuror general al Românie a ramas vacanta din 21 iulie, când Ilie Botoș și-a dat demisia, ca urmare a scandalului privind fuga lui Omar Hayssam, judecat, în stare de libertate, pentru terorism.
Unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au ridicat problema unui eventual blocaj al activitații Ministerului Public, întrucât sunt documente care pot fi semnalate doar de procurorul general al României și nu de adjuncți sau de cel care deține interimatul.
(Departamentul Eveniment; eveniment@mediafax.ro)