Gradul de utilizare a telefoniei fixe în România este în prezent de 18% și ne situeaza pe ultimul loc în Europa, din acest punct de vedere, a declarat Varujan Pambuccian, președintele Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicații a Camerei Deputaților, prezent la deschiderea ediției din acest an a târgului Ro Com Tel.
O veste mai buna a fost data cu aceeași ocazie de Ion Smeeianu, secretarul de stat pentru comunicații al Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (MCTI). „În 2002, numarul telefoanelor mobile aflate în uz în România îl va depași pe cel al liniilor fixe instalate”, a spus oficialul.
În ceea ce privește piața telecomunicațiilor, „dupa liberalizarea acesteia în 2003 se va simți o ameliorare”, a precizat Varujan Pambuccian.
Astfel, a mai spus deputatul, „vor aparea servicii care au existat mai mult pe hârtie pâna acum, cum ar fi cele de broadband (foarte slab reprezentate deocamdata), de Voice over IP (telefonie prin Internet) care vor conduce la scaderea prețurilor în telefonia vocala dar și servicii care vor contribui la telefonizarea zonelor rurale”.
De legea referitoare la interconectarea și colocarea operatorilor telecom (la care autoritațile înca mai lucreaza) depinde modul în care se vor dezvolta serviciile de telecomunicații în România, a adaugat Pambuccian.
Dupa liberalizare, „marea problema va ramâne bucla locala”, adica zonele neacoperite de telefonia fixa și cele în care sunt furnizate de servicii de date la prețuri foarte mari, a mai spus oficialul care mai preconizeaza ca, din 2003 se va ieftini Internetul și se va trece de la ISP (Internet Service Provider) la faza superioara ASP (Applications Service Provider).
„Aceasta va conduce la democratizarea utilizarii calculatoarelor în România”, a conchis Pambuccian.
Ediția din acest an a expoziției specializate de telecomunicații Ro Com Tel reunește 19 expozanți din domeniu și se desfașoara la Sala Palatului în perioada 19-22 februarie.