Clasament de virusi septembrie 2006
In primele zile ale lunii septembrie analistii de virusii au descoperit o noua vulnerabilitate 0-Day in Office 2000. Un troian ce profita de aceasta vulnerabilitate a fost detectat ca „W97M/Mdropper.Q”. Dupa deschiderea documentelor infectate, troianul genereaza un fisier „EXE” detectat de Avira ca „TR/Small.KC”.
Î n luna septembrie Avira a detectat o noua varianta a viermilor de MSN – „Braban”, un vierme care se raspandeste prin intermediul Instant Messenger-ului MSN. „Worm/Braban.H” trimite mesaje text ce contin un link utilizatorilor aflati in lista de contacte a Messengerului MSN, si, imediat ce utilizatorul face click pe linkul respectiv, viermele este executat.
Noul intrat in top – Worm/Womble.D, din aceeasi familie ca si Worm/Womble.A, a fost descoperit pe 12 septembrie. Womble.D este un vierme cu un motor SMTP integrat prin intermediul caruia trimite emailuri la adresele gasite in fisiere specifice din sistem sau adreselor adunate din WAB (Windows Address Book – Lista de adrese din Windows). Ca si alti virusi mai vechi, acest virus utilizeaza vulnerabilitati Microsoft: MS04-011 (Vulnerabilitatea LSASS) si MS05-039 (Vulnerabilitate in Plug and Play).
Worm/Mytob.MR este si el un virus nou intrat in ierarhia malware din septembrie, fiind un vierme care se raspandeste prin Windows Messenger. La fel ca si precedentul, Mytob.MR foloseste aceeasi vulnerabilitate Microsoft – MS04-011. Pe langa acesti noi intrati, avem si o revenire in top 10 – Netsky.C, care readuce familia sa de virusi in fruntea clasamentului malware. Dupa suprematia Mytob din luna august, acum familia Netsky este reprezentata de patru membri, cu unul mai mult decat cei din familia Mytob.
În septembrie au fost detectate mai multe variante ale virusilor W32/Sality.L si W32/Sality.Q decat de obicei. Acesti doi viermi – infectori de fisiere, infecteaza o copie a viermelui Bagle pentru a se raspandi prin email.
Conform datelor statistice specifice, emailurile spam au reprezentat in septembrie 76.88 % din totalul formelor de malware identificate, cu 9.3 % mai mult decat luna trecuta.
Numarul atacurilor phishing (18 %) si al virusilor (5.12 %) detectati in septembrie a fost un pic mai mic decat cel din august. Asa cum spuneam, in timpul lunii trecute nu s-au produs incidente majore. Numarul mostrelor identificate drept virusi a scazut cu 19.17 % iar atacurile phishing au scazut de la 20.26 % la 18 %.
Worm/Bagz.D.3 30.5 %
Worm/NetSky.P 25.3 %
Worm/Bagz.C.2 5.5 %
Worm/Mytob.NT 3.4 %
Worm/Womble.D 2.4 %
Worm/Mytob.U 2.0 %
Worm/Mytob.MR 1.7 %
Worm/Netsky.D.Dam 1.7 %
Worm/Netsky.Z 1.6 %
Worm/Netsky.C 1.4 %
Altii 25.9 %
In septembrie noile tinte ale atacurilor phishing au fost: Sierra Central Credit Union, SunTrust Banks, us bank, Fairwinds Credit Union, GTE Federal Credit Union, Iowa Credit Union League, America’s First Federal Credit Union, Hawaiian Tel Federal Credit Union, Eli Lilly Federal Credit Union, Tempe Schools Credit Union, Empire Federal Credit Union, Banesto, Antioch Community Federal Credit Union, My Bank, Michigan Schools & Government Credit Union, Marine Federal Credit Union si Teachers Credit Union.
Avira recomanda utilizatorilor sa fie atenti la emailurile suspecte si la atasamentele neasteptate, indiferent de cat de interesante ar putea parea articolele atasate si sa-si actualizeze constant produsele antivirus.