Clasament de virusi: decembrie 2005
În numarul din noiembrie al topului viral, specialistii AVIRA avertizau in legatura cu raspândirea masiva a viermelui Sober.Y, astfel incât nu ar trebui sa ne suprinda pozitionarea acestuia în fruntea clasamentului celor mai prevalente amenintari din luna decembrie.
S-a vorbit deja foarte mult despre Sober.Y, in special datorita potentialului sau enorm de raspandire sau, mai bine zis, faptului ca a provocat cea mai grava epidemie a anului 2005. In cateva cuvinte, este vorba despre una dintre cele mai periculoase versiuni ale viermelui Sober, care se evidentiaza intre membrii sai de familie prin trucurile sale de inginerie sociala. Pentru a insela utilizatorii informatici, varianta Y a apelat la un artificiu deja folosit de Sober.M, deghizandu-se ca mesaj trimis de entitati care lupta impotriva criminalitatii, precum FBI si CIA pentru vorbitorii de engleza, si BKA – Bundeskriminalamt (Biroul Politiei Federale de Criminalistica din Germania ) pentru email-urile in germana.
Rolurile secundare apartin versiunilor de Netsky si Mytob deja cunoscute, care, in cursul ultimelor luni, nu au facut altceva decat sa oscileze si sa isi schimbe pozitiile, ramanand, cu toate acestea, in topul lunar. Detaliul cel mai important, fara indoiala, este proportia impresionanta de infectii cu Sober.Y. Deja responsabil pentru aproape trei sferturi din infectiile raportate in decembrie, acest vierme ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma cu privire la numarul imens de utilizatori de Internet care inca mai cad in acest tip de curse.
In ceea ce priveste clasamentul lunar al atacurilor de tip phishing, situatia este aproape la fel ca in noiembrie: Ebay si PayPal sunt prea populare pentru a fi detronate atat de usor. Desi unii utilizatori de Internet au inteles deja riscul email-urilor nelegitime, se pare ca mai avem mult de asteptat pana ca majoritatea sa devina precauta in fata mesajelor care sosesc din surse nesigure.
Decembrie a adus si primul atac de tip phishing asupra Dresdner Bank, inceput pe data de 23 si continuat in urmatoarele zile. Acest detaliu ar putea sprijini ideea ca autorii de phishing au inceput sa aiba in vizor entitati mai mici in locul marilor institutii bancare. Se pare ca prefera atacurile directionate catre grupuri „nisa” de victime, care pot genera profit mai redus, dar mult mai sigur: portalurile populare precum Ebay aduna nenumarate emailuri de phishing pe zi, si, mai devreme sau mai tarziu, oamenii devin precauti si circumspecti. Pe de alta parte, clientii unei banci care nu a avut niciodata de a face cu fenomenul phishing sunt mai vulnerabili si pot fi inselati mai usor.
Mediafax Business/ IT