Clasa de electro

Apropo.ro / 06.01.2005, 18:31
Clasa de electro
Patru prezențe din Iași în Top "300" Capital, un deputat, fostul primar al Botoșaniului, directori la mari companii, oameni de afaceri de notorietate, ba și un celebru grup de umor. Toți au facut Electro la Iași. Ce proiect secret s-o fi derulat

Patru prezențe din Iași în Top „300” Capital, un deputat, fostul primar al Botoșaniului, directori la mari companii, oameni de afaceri de notorietate, ba și un celebru grup de umor. Toți au facut Electro la Iași. Ce proiect secret s-o fi derulat între zidurile acestei facultați? Ai cui servitori credincioși or fi acești absolvenți? Ce teorie a conspirației se poate naște de aici!

Cinci din opt

Cel mai frapant este faptul ca, în acest moment, jumatate dintre ieșenii prezenți în topul celor mai bogați oameni din Romania sunt absolvenți de Electrotehnica: Gabriel Mardarasevici, patronul firmei Radix (1990), Adrian Butuca – Moldomobila (1991), Ioan Prisecaru – ASAM (1987), Maricel Popa – Omega Tehnoton (1988). Și patronul de la Iulius Mall, Iulian Dascalu, a terminat aceeași facultate, dar la Timișoara, în 1995.

Primar, deputat…

Exista însa și alte personaje importante din administrație, companii naționale sau din lumea afacerilor care au trecut prin bancile vechiului ETH (între timp facultatea s-a divizat, aparand, de exemplu, cea de Electronica și Telecomunicații).

Cateva dintre aceste nume: Marian Berdan, patronul celei mai importante firme producatoare de interfoane din Romania – Electra SA (1984), Alexandru Gagea, fostul director al Romtelecom Iași, între timp avansat la București (1972), directorul Electrica Iași, Ioan Ciutea (1970), omul de afaceri și politicianul pașcanean Leonard Rusu (1968), directorul Editurii Polirom, Silviu Lupescu (1977), fostul primar al Botoșaniului, Florin Egner (1979), sau deputatul Traian Dobre (1969).

…umoriști!

Dar nu numai oamenii „serioși” și-au facut studiile aici. Facultatea de Electrotehnica este leaganul grupului Divertis. Site-ul grupului surprinde momentul: „Berea costa 3 lei, cotletul de porc 15. Într-o casa conspirativa, Toni Grecu aduce la cunoștința lui Florin Constantin și Doru Antonesi, colegi de facultate, ca au înființat toți trei grupul Divertis. (…) La Serbarea de Iarna a Facultații de Electrotehnica, cei trei apar individual cum îi sta bine unui grup în formare.” Ulterior, un alt electrotehnist s-a alaturat Divertișilor: Doru Parcalabu.

„Era o moda”

În aprilie 2002, în cadrul Facultații de Electrotehnica a fost înființata „Societatea Absolvenților Facultații de Electrotehnica din Iași” (SETIS) care a avut 26 de membri fondatori. Scopul asociației, care editeaza și o revista bianuala, este de a întari legaturile între absolvenți, cu foloase potențiale pentru colaborari științifice, în afaceri sau pentru sprijinirea materiala a acelora aflați în dificultate.

Secretarul SETIS, conf. univ. Emilian Furnica spune ca „atunci (înainte de 1989 – n.r.) cei mai buni absolvenți de liceu dadeau la Electrotehnica, care figura drept o facultate de top. Era o moda, datorata și faptului ca industria parea în dezvoltare și îți asigura un loc de munca. În plus, absolvenții de Electrotehnica aveau un mare prestigiu, cu o deschidere deosebita”.

Între timp însa, deschiderea s-a cam „închis” dupa ce în perioada postrevoluționara, au aparut alte mode, ca ISE-ul, Dreptul sau Medicina, așa ca „Naționala de aur” a Iașului nu mai este urmata de o alta, care sa-i calce pe urme. Sau cine știe cați viitori miliardari mai stau și-acum cu coatele pe bancile amfiteatrelor de la Electro?

Ce facultați au absolvit „ceilalți”

Gabriel Surdu, patron Valgab (Top Capital – 5-6 milioane de dolari): Științe Politice din cadrul Universitații „Petre Andrei” (2003)

Neculai Apostol, patron Kosarom (Top Capital – 9-10 milioane de dolari): Zootehnie (1990)

Bogdan Pițigoi (Top Capital 10-12 milioane de dolari): Drept

Gheorghe Nichita, primarul Iașului: Științe Economice (1987), Hidrotehnica (1995)

Lucian Flaișer, președintele CJ Iași: Chimie Industriala (1966)

Ion Solcanu, senator PSD: Istorie-Filosofie (1967)

Relu Fenechiu, deputat PNL: Mecanica (1990)

„Pe vremea aceea, se purta un razboi surd între Electro și Medicina pentru ca aici veneau cei mai buni absolvenți de liceu din Moldova. La prima facultate veneau cei capabili și cu bani puțini, la cea de-a doua mai ales cei din familii înstarite”
Patronul Moldomobila SA, Adrian Butuca

Sorin Semeniuc
[Ieseanul]