In ianuarie 2013, regizoarea de film documentar Laura Poitras a primit o serie de e-mail-uri incriptate de la o sursa anonima care s-a indentificat doar ca „CitizenFour”. In iunie 2013, Poitras, impreuna cu jurnalistul de investigatie Glenn Greenwald si cu reporterul veteran de la The Guardan Ewen MacAskill, a zburat la Hong Kong sa se intalneasca cu sursa: un tanar care s-a prezentat ca Edward Snowden.
Citizenfour face portretul fostului analist al Agentiei Nationale pentru Securitate Edward Snowden, care a dat publicitatii numeroase documente secrete.
Citizenfour pune spectatorii direct in cele opt zile extraordinare care au urmat, timp in care Snowden isi lasa in urma cariera comfortabila de analist de securitate in schimbul unei vieti de fugar si decide sa informeze intreaga lume despre progamele de colectare de date si urmarire a populatiei ale guvernelor occidentale.
Citizenfour e un thriller psihologic care exploreaza avertizorii de integritate, efectele erodarii dreptului la viata privata si limitele democratiilor populare. In acelasi timp, filmul este o meditatie asupra relatiei dintre jurnalismul de investigatie si arta cinematografica a documentarului.
Citizenfour este ultimul film intr-o trilogie despre rolul Americii in lume dupa 11 septembrie, care a inceput cu My Country, My Country (nominalizat la Oscar in 2007), despre viata irakienilor dupa invazia americana si a continuat cu The Oath (castigator la Sundance in 2010 si prezentat la One World sub titlul Juramantul), care exploreaza prin intermediul a doua destine yemenite extraordinare noul univers concentrationar care se intinde din Afghanistan pana la Guantanamo Bay.
La One World Romania, „Citizenfour” face parte din sectiunea intitulata „Demo +/- Cratie”, alaturi de sase alte titluri: „Euromaidan. Rough Cut”, „Second Chance”, „Pixadores”, „The Term”, „Iranian” si „Killswitch”.