Cîte ceva despre alergie

Apropo.ro / 02.07.2002, 16:56
Cîte ceva despre alergie
Alergia este un fenomen biologic, indus de o reactivitate a organismului fața de anumite substanțe denumite alergene. Reacția alergica se desfașoara în cîteva etape. Alergenul, o data patruns în organism, induce formarea de anticorpi. La o noua introducere a


Alergia este un fenomen biologic, indus de o reactivitate a organismului fața de anumite substanțe denumite alergene. Reacția alergica se desfașoara în cîteva etape.

Alergenul, o data patruns în organism, induce formarea de anticorpi. La o noua introducere a alergenului în organism, anticorpii deja formați se combina cu alergenul, combinație care va sta la baza manifestarilor alergice.

Complexul alergen-anticorp conduce la eliberarea de mediatori chimici (histamina, heparina, acetilcolina etc). Aceștia determina apariția reacțiilor alergice. În ceea ce privește manifestarile alergice cutanate, exista doua forme foarte des întîlnite în practica medicala: urticaria și eczema.

Urticaria este caracterizata prin apariția brusca pe piele și uneori pe mucoase a unor zone eruptive intens pruriginoase, asemanatoare cu cele produse de urzica (de unde și denumirea bolii).

Alergenele alimentare (nuci, alune, ciocolata, carne de porc și oaie, pește și crustacee, oua, fructe roșii, citrice etc.) reprezinta o cauza comuna a urticariei acute. Ele pot acționa fie sub aceasta forma, fie prin produșii lor de degradare ce se gasesc dupa prepararea și pregatirea respectivelor alimente.

Urticaria este asociata cu diverse infecții microbiene și virotice, cu micoze (mai ales candidoze) sau infestari helmintice. Și medicamentele reprezinta o cauza frecventa a acestor manifestari alergice: antibiotice (Penicilina, Streptomicina, Kanamicina etc), analgezice (Aspirina, salicilații, fenacetina), hormoni (ACTH, insulina etc), enzime etc.

Terapia este reprezentata de antihistaminice de sinteza (de genul Feniramina, Tavegyl, Romergan) care, prin structura lor chimica asemanatoare cu a histaminei, inhiba astfel efectele ei farmacologice.

Eczema reprezinta o alta manifestare alergica a carei leziune caracteristica este reprezentata de vezicula. De altfel, eczemele reprezinta una dintre cele mai frecvente afecțiuni cutanate, aproape 1/3 din totalul consultațiilor dermatologice.

Orice tip de eczema poate fi agravata de caldura, efort, infecții microbiene sau fungice și de sensibilizari de contact, fața de care tegumentul eczematos este mult mai susceptibil decît cel normal. Eczema este produsa de diferiți agenți cu proprietați alergizante pe un teren special: predispoziție genetica, dezechilibre neuropsihice, tulburari endocrine, digestive, carențe vitaminice.

Exista și factori locali, cum sînt uscaciunea, hiperhidroza sau seboreea, care au un predominant rol favorizant. La acestea se pot adauga și condițiile mediului ambiant, substanțe iritante (detergenți, cosmetice, substanțe din îmbracaminte, saruri de nichel, cobalt, substanțe din cauciuc etc) sau infecții. Alegerea masurilor terapeutice în vederea tratarii eczemei depinde de faza evolutiva și aspectul erupției.

Astfel, în eczema acuta se va urmari ori de cîte ori este posibil, îndepartarea cauzei: eliminarea alergenilor de contact, rezolvarea infecțiilor cutanate. Daca agentul determinant nu poate fi identificat, tratamentul eczemei va fi unul simptomatic: odihna, sedare, masuri igienico-dietetice și tratament local blînd (curațarea tegumentului, îndepartarea crustelor, aplicații de comprese umede cu soluții slab antiseptice) cu efect antiinflamator, dezinfectant și de calmare a pruritului.

O terapie alternativa celei medicamentoase în cazul urticariei: ceaiul de catina alba. Se face o infuzie de doua linguri de fructe zdrobite la 500 ml apa clocotita, se lasa vasul acoperit 30 minute și se va bea aceasta cantitate fracționat, pe durata unei zile.

Indicata este și baia de menta: se prepara o infuzie cu o lingurița de frunze la 200 ml apa clocotita; se acopera vasul și se ține acoperit 15-20 minute, dupa care se strecoara și se amesteca în apa de baie în care se va sta, relaxat, la 370 C, aproximativ 30 minute.

Ca metode tradiționale, se recomanda în cazul eczemelor pruriginoase infuzii cu plante (trei frați patați, papadie). Infuzia se obține dintr-o lingurița de planta la o cana de apa clocotita; se vor bea 2-3 ceaiuri pe zi.

De asemenea, infuzia preparata cu trei linguri de flori de mușețel la o cana de apa clocotita se poate folosi sub forma de compresa. Pentru eczemele uscate, decoctul preparat dintr-o lingura de radacina de ștevie, la o cana de apa rece, este indicat a se folosi sub forma de cataplasma.

Sursa: Pro TV Magazin