Cioroianu: Rusia a decis sa reintre în liga mare

14 09. 2007, 15:04
Ministrul român de Externe, Adrian Cioroianu a declarat, vineri, la Vilnius, ca Rusia a decis sa reintre în "liga mare", sa-și transforme resursele naturale în instrumente politice și, din acest motiv, își permite sa abordeze cum vrea diversele dosare din zona. Ministrul

Ministrul român de Externe, Adrian Cioroianu a declarat, vineri, la Vilnius, ca Rusia a decis sa reintre în „liga mare”, sa-și transforme resursele naturale în instrumente politice și, din acest motiv, își permite sa abordeze cum vrea diversele dosare din zona.

Ministrul român de Externe a facut aceasta declarație dupa reuniunea ministeriala a Grupului Noilor Prieteni ai Georgiei, care se desfașoara la Vilnius.

„Rusia is back in businness. Este o țara care a decis sa reintre în liga mare, sa se manifeste ca o putere, sa-și transforme resursele naturale în instrumente politice și, din acest motiv, își permite sa abordeze cum vrea diversele dosare din zona”, a spus Adrian Cioroianu raspunzând unei întrebari referitoare la atitudinea diferita a Moscovei fața de dosarul Kosovo și fața de conflictele înghețate din Georgia.

Ministrul român a adaugat ca ceea ce conteaza este dialogul pe care România vrea sa-l propuna între UE și Rusia pe aceste teme.

Întrebat daca exista o paralela între conflictele înghețate și Kosovo, Adrian Cioroian a apreciat ca exista mai degraba o paralela cu modul în care aceste conflicte își pot gasi soluția. „Din pacate, este evident ca în aceste conflicte înghețate nu sunt cuprinse numai țarile sau comunitațile implicate, este și un teren de manifestare a puterilor din zona”, a spus Adrian Cioroianu, menționând felul în care Rusia acționeaza sau se manifesta în aceste conflicte înghețate.

„Noi mai avem o complicitate – între ghilimele fie spus – cu Georgia, una foarte concreta și care leaga Transnistria de Georgia. Este vorba despre promisiunea facuta de Rusia la summit-ul de la Istanbul din 1999 de a-și retrage trupele din Transnistria și bazele militare din Georgia”, a spus ministrul, întrebat în legatura cu o posibila paralela între situația din Transnistria și cea a regiunile separatiste georgiene.

Adrian Cioroianu a adaugat ca România este interesata ca în vecinatatea sa sa nu existe trupe care nu au un statut cert, legal, recunoscut de comunitatea internaționala. El a precizat ca Georgia, la rândul sau, este interesata sa aiba control total asupra teritoriului sau, ceea ce reprezinta punctul de legatura între România și Georgia.

Grupul Noilor Prieteni ai Georgiei este o inițiativa lansata la Tbilisi în 2005, din care fac parte România, Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lithuania, Polonia. Obiectivul este asistarea Georgiei în procesul de apropiere de structurile europene și euro-atlantice.