Ciorile înnebunesc Hunedoara

07 03. 2002, 17:07
Mai mult ca în alti ani, acum, locuitorii Hunedoarei se confrunta cu o problema serioasa, chiar daca pentru unii ar parea una destul de hazlie. Municipiul de pe Cerna este la aceasta ora, practic, invadat de ciori. Croncanitul lor i-a înnnebunit pe locuitori. "Este un dezastru"

Mai mult ca în alti ani, acum, locuitorii Hunedoarei se confrunta cu o problema serioasa, chiar daca pentru unii ar parea una destul de hazlie. Municipiul de pe Cerna este la aceasta ora, practic, invadat de ciori. Croncanitul lor i-a înnnebunit pe locuitori.

„Este un dezastru”

Autoritatile locale încearca, în fiecare an, sa-i scape pe cetateni de aceste pasari nedorite. Fara succes, însa.

Anul acesta croncanitoarele s-au înmultit mai mult, dându-le bataie de cap mai acatarii autoritatilor. Or fi stiind ele ca municipiul Hunedoara are drept emblema corbul, de s-au aciuat aici în numar asa de mare?

Câtiva locuitori ai Hunedoarei au fost intrebati daca îi deranjeaza aceste pasari.

„Este un dezastru cu ciorile. Eu stau lânga Stadion si aici copacii sunt negri, pline cu ciori. Nu stiu de unde apar asa multe, cred ca sunt zeci de mii de pasari.

Noaptea fac o galagie infernala. Sa le împuste cineva, ca nu le mai suportam”, ne-a spus Maricel Oancea, care locuieste pe strada Arenei la numarul 3.

„Vin ciori si din Ucraina”

Remus Maris, primarul municipiului Hunedoara, s-a gândit ca problema trebuie rezolvata.

„Nu putem folosi arme de foc, sa omorâm ciorile, ca nu ne da voie politia. Încercam sa le speriem noaptea cu lumini puternice.

Apoi, o sa luam legatura cu cei de la Asociatia Vânatorilor si Pescarilor sa ne ajute cu niste pusti cu alice, sa scapam de pasarile astea. I-am pus pe oamenii mei din primarie sa rezolve problema”, afirma primarul Remus Maris.

Ladislav Demeter, seful Directiei tehnice de la Primaria Hunedoara, spune ca în fiecare an situatia cu ciorile se repeta.

” Anul trecut am încercat sa le stricam cuiburile. S-au enervat, si unele dintre ele au plecat din oras. I-am chemat în ajutor si pe pompieri, care au încercat cu jeturi de apa sa le împrastie, dar nu am reusit.

Ne-am interesat pe la specialisti, care ne-au spus ca sunt si ciori, dar mai sunt alte specii de pasari, tot negre, asemanatoare cu ciorile, migratoare, care vin din Ucraina, si stau la noi pe perioada iernii.

Am înteles ca dupa 15 martie vor pleca înapoi în Ucraina, asa ca speram sa mai scapam de unele dintre ele”, declara Ladislav Demeter, seful Directiei tehnice din Primaria Hunedoara.

Cei mai buni tragatori

Ioan Ciobotea, secretarul filialei din Hunedoara a Asociatiei Judetene a Vânatorilor si Pescarilor Sportivi, spune ca, daca vor obtine acordul politiei, vor interveni si vor împusca aceste pasari nedorite.

„O sa apelam la cei mai buni vânatori ai nostri, care au rezultate bune la competitii, buni tragatori. Vom utiliza arme cu glont de calibru mic, sa nu facem circ prin oras, iar la periferie putem trage cu armament clasic.

Noi am mai facut asa ceva la Calan, chiar si în Hunedoara, reusind sa mai scapam din numarul ciorilor”, spune Ion Ciobotea.

Ciorile, cele mai raspândite

Silvia Burnaz, muzeograf la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva, spune ca au mai fost cazuri, în judetul Cluj, de exemplu, unde arborii s-au taiat ca sa mai scape de ciori.

„La noi în tara cioara este cea mai frecventa pasare. Sunt pasari sedentare, iar dimineata pleaca cu mare galagie din cuibul lor, urmând ca seara sa se reîntoarca, exact pe acelasi traseu.

Specialistii nu-si pot explica de ce, totusi, ciorile prefera anumite zone sau localitati, în locul altelor”,precizeaza Silvia Burnaz.

Sorina Popa [Hunedoreanul]