Blocul Național Sindical și-a tras partid. Creatura se numește Blocul Național Democrat (BND) și a trecut repede la remorca lui Corneliu Vadim Tudor.
Fenomenul nu e nou. CNSLR-Frația e de mult la mâna PSD. Paradoxal, cu cât crește dezgustul omului de rând pentru politica, cu atât gustul puterii devine mai tentant pentru reprezentanții sindicatelor.
„Sacrificii și biruința”
Pe scena politica se joaca „Lanțul slabiciunilor” în varianta sindicala. Dornici de a face politica, liderii BNS s-au aliat cu un partid anonim, BND. Apoi, au batut palma cu Vadim. Președintele BND Bihor, Petre Tirla , fost lider al Partidului Socialist, fost pesedist, spune ca oamenii lui Vadim au avut o oferta concreta: 15 locuri eligibile în viitorul Parlament.
Chiar daca, pâna acum, întâlnirile dintre liderii locali ai celor doua formațiuni politice s-au desfașurat pe strada și n-au trecut de „Buna ziua!”, dupa cum recunoaște președintele BND Bihor, așteptarile sunt mari.
„Avem șansa și onoarea de a reprezenta idealurile a milioane de români. Credința și hotarârea ne vor constrânge la atitudine, sacrificii și biruința”, declara pompos Tirla.
Prestari sindicale
Brațul politic al sindicatului are și o soluție pentru a se proteja de tradare. Daca vor vota altfel decât o cer interesele oamenilor muncii, ori așa cum o vrea Vadim, sau vor trece la alt partid, parlamentarii sindicaliști vor fi amendați.
„Toți parlamentarii noștri vor semna contracte de prestari-servicii cu partidul. Iar, în caz de insubordonare, vor plati amenzi între 300 și 400.000 euro”, explica liderul BNS Bihor, Nicolae Morgovan .
Liderii BND susțin ca un sondaj realizat printre membrii BNS arata ca peste 150.000 de oameni susțin implicarea sindicatului în politica. Dupa calculele liderilor, cele doua mari confederații, Frația și BNS, ar putea forma chiar un grup parlamentar al sindicatelor. Însa, socoteala de la BNS nu pare sa se potriveasca cu cea a Frației.
S-a rupt prietenia
Pentru Tudor Dicu , președintele bihorenilor înscriși în CNSLR-Frația, relația cu partidul de guvernamânt a fost una amara. Considerând ca au fost trași pe sfoara de echipa Sârb, sindicaliștii bihoreni au rupt protocolul de colaborare cu filiala PSD.
„În alegerile locale nu ne-au dat locurile promise. Am avut hârtie semnata de Cozmânca pentru câte un loc eligibil, la Consiliul Municipal și Consiliul Județean, și s-au pus numai pe ei. A fost bataie de joc!”, spune liderul sindical, devenit simplu membru de partid.
Dicu nu crede ca sindicaliștii pot fi determinați sa voteze cu un anumit partid.
„E drept ca eu nu mi-am înscris membrii de sindicat în partid dar, pâna la urma, nimeni nu poate verifica felul în care a votat un membru de sindicat. Modul asta de a face politica arata rau și da prost dincolo”.
„Calea cea buna”
Sindicalistul este convins ca relația BNS-PRM nu poate dura. Fuziunea celor doua mari confederații sindicale, Frația și BNS, e deja o certitudine. O data realizat, noul bloc sindical ar fi în ipostaza bizara de a sprijini atât politica PSD cât și cea a PRM.
„Statutul noii confederații este unul social-democrat, iar dupa fuziune noua structura va fi, inevitabil, una de centru-stânga. Cei din BNS vor trebui sa se dezlipeasca de naționalisme și sa revina la calea cea buna”.
Deși e pațit cu PSD-ul, Dicu spera ca printre viitorii parlamentari ai partidului vor fi macar 10 colegi de-ai lui de sindicat. Adaugați la cei 14 sindicaliști peremiști, reprezentanții muncitorimii ar putea însemna ceva.
Cam puțini pentru a impune un proiect de lege, însa destui cât sa fie numai buni ca masa de manevra la îndemâna viitoarei puteri. Beneficiile fiind relativ mici, vor fi împarțite tot între aleși…
Liberi
Cel de-al treilea cartel sindical important din județ, Confederația Sindicatelor Democratice, este reprezentat de Ioan Țenț . Profesorul nu împartașește gustul celorlalți lideri sindicali pentru politica.
„Noi respectam dreptul membrilor noștri de a vota cu ce partid cred ei de cuviința. De altfel avem printre noi și membri ai PSD, PD, UDMR, PNL. Ar fi absurd sa le cerem sa voteze cu un anumit partid. Noi îi susținem pe cei care raspund revendicarilor noastre sociale”.
Țenț crede ca meseria de lider sindical nu este compatibila cu cea de parlamentar. „Nu accept ideea de a lupta pe doua fronturi!”, spune profesorul.
Florin Budea
[Bihoreanul]