Ciorbă de porc – 11 rețete delicioase

27 12. 2014, 10:00

1. Ciorbă de porc țărănească

Ingrediente ciorbă de porc țărănească

doua oase de porc 

doua cepe micute

o felie de telina

jumatate de ardei kapia

jumatate ardei gras galben

jumatate gogosar

un morcov mai marisor

3 rosii

1/2 lingurita boia de ardei

2 foi dafin

2 catei usturoi

putin cimbru

sare

piper

300 gr smantana 25%grasime

leustean

patrunjel

fidea cu ou – daca nu vrei cu paste poti inlocui cu 3 cartofiori taiati cubulete si pusi la fiert odata cu rosiile.

zeama de lamaie – pentru acrit (sau bors de putina, otet)

Mod de preparare ciorbă de porc țărănească

Pune oasele de porc la fiert in 3-4 l apa cu putina sare.

Lasa la foc mic sa fiarba aproximativ o ora , spumeaza mereu.

Intre timp curata si toaca legumele, ceapa, ardeiul, gogosarul – cubulete, telina pe razatoarea cu ochiuri mari, morcovul felioare subtiri (dupa ce-l tai in doua pe lungime), rosiile decojeste-le si toaca-le pe un tocator de lemn.

Adauga in ciorba pentru inceput morcovul si ceapa, lasa sa fiarba 10-15 minute (tot la foc mic) apoi adauga si restul legumelor (cu exceptia rosiilor) si foaia de dafin.

Mai lasa la fiert 10 minute apoi adauga si rosiile. Intre timp scoate din oala oasele de porc, lasa-le la racit si dezoseaza-le. Adauga in ciorba carnea de pe ele .

Pune si rosiile tocate, mai lasa 5 minute si adauga o mana de fidea.

Potriveste gustul de sare si piper, adauga si boiaua.

Intr-un bol amesteca smantana cu o lingurita pasta de leustean (daca nu ai, poti pune leustean verde, tocat), patrunjel verde, zeama de lamaie, si ia cu polonicul din ciorba fierbinte omogenizand si aducand amestecul la o temperatura apropiata de a ciorbei. Toarna-l in oala cu ciorba si lasa sa mai dea un clocot.

Usturoiul piseaza-l si pune-l intr-o strecuratoare. Pune si putin cimbru maruntit. Ia cu polonicul din ciorba fierbinte (de vreo 3-4 ori) si toarna peste usturoiul pisat tinand strecuratoarea deasupra ciorbei. Trebuie doar sa dea un gust aparte ciorbei, nu-l adauga in oala.

via bucataras.ro

2. Ciorbă de porc ardelenească

Ingrediente ciorbă de porc ardelenească

500 gr carne porc (pulpa sau piept de porc daca o doriti mai grasa)

70 gr orez

1 morcov mare

1 ceapa mare

1 bucata telina

1 bucata pastarnac

1 radacina mica patrunjel

1 /2 ardei gras

200 ml smantana

1 lingura rasa faina

1 lingura buna de tarhon tocat

1/4 legatura patrunjel

sucul de la 1/2 lamaie (sau otet)

2 linguri ulei

sare, piper

Mod de preparare ciorba de porc ardeleneasca

Se taie carnea de porc cubulete si se pune la fiert, la foc mediu, pentru 45 minute in 2 l apa rece. In primele 15 minute de fierbere supa se spumeaza.

In uleiul incins adaugam ceapa tocata fin, morcovul, telina, patrunjelul radacina si pastarnacul date pe razatoarea mare, plus ardeiul taiat cubulete. Se calesc la foc mic pentru 10 minute, pana legumele se inmoaie un pic.

Se adauga zarzavaturile in supa, plus piper si 1 lingurita de sare si se mai fierbe inca 15-20 minute. Se da apoi focul la mic astfel inca supa sa nu mai clocoteasca.

In acest timp, orezul se fierbe separat si apoi se scurge.

Smantana se freaca cu faina si apoi se dizolva cu 5 polonice supa fierbinte, adaugate pe rand. Apoi se toarna smantana incet in oala cu supa, amestecand continuu pentru a nu se branzi.

Se adauga tarhonul tocat si suc de lamaie dupa gust (eu am pus 2 linguri suc de lamaie) si se mai lasa 10 minute pe foc foarte mic. Se gusta de sare.

Se poate folosi tarhon in otet; pentru acrirea ciorbei, sau in loc de suc de lamaie puteti folosi otetul de pe tarhon; se poate folosi si tarhon proaspat pe care il opariti si apoi il tocati.

Se adauga orezul si patrunjelul tocat marunt in ciorba de porc si se stinge focul.

via e-retete.ro

3. Ciorbă de porc moldovenească

Ingrediente ciorbă de porc moldovenească

700 g carne de porc (cu putina grasime pe ea)

450g cartofi

1 morcov mare

1 ceapă mare

1 radacina de patrunjel

400 g rosii coapte – decojite

3 linguri bulion

2 linguri mari ulei

1 l zeama de varza

frunze de leustean

1/2 legatura patrunjel

sare

piper

Mod de preparare ciorbă de porc moldovenească

Calim usor ceapa tocata impreuna cu morcovul taiat rondele, sau cuburi – dupa preferinte. Punem apoi carnea taiata si ea in cuburi la calit, doar pana isi schimba culoarea si devine alba.

Mutam apoi continutul din tigaie intr-o oala cu apa fierbinte si lasam sa fiarba impreuna cu o radacina de patrunjel, frunzele de leustean, rosiile tocate marunt (aruncam semintele acestora) si bulionul.

Cand carnea este aproape fiarta adaugam cartofii taiati cuburi potrivite.

Cand s-au fiert toate turnam zeama de varza fiarta in prealabil si lasam sa fiarba impreuna inca 5 minute.

Servim ciorba calda, cu patrunjel verde si putina smantana.

via divainbucatarie.ro

4. Ciorbă de porc cu cartofi

Ingrediente ciorbă de porc cu cartofi

2 kg cartofi

400-500 gr carne porc cu os (oase)

2 cepe

2 ardei (unu galben si unu rosu)]

2 morcovi mai mari

1 conserva rosii cuburi in suc de rosii

1 varza mica, mica

delikat

3 cuburi concentrat de vita

tarhon

patrunjel verde

Mod de preparare ciobă de porc cu cartofi

Carnea am spalat-o bine si am tinut-o in apa rece putin, apoi am taiat-o in bucati mici. Morcovii i-am taiat rondele mai grosute si ceapa fideluta.Carnea, ceapa si morcovii i-am pus in oala la calit cu f putin ulei.

Dupa ce s-au calit am adaugat apa pana la jumatate si am lasat sa fiarba 20-25 min, pana cand carnea a fost fiarta.

Intre timp am curatat cartofii si i-am taiat bucatele, ardeii fidelute, varza fideluta si dupa ce a fost fiarta carnea le-am adaugat pe toate in oala, am pus si conserva de rosii, cele 3 cuburi de vita, putina sare, piper si am adaugat apa cat sa fie de consistenta unei ciorbe.

Am lasat sa fiarba inca vreo 20 min, pana cand au fost gata cartofii si varza.

Se gusta si daca e nevoie se mai aduga delikat de legume sau sare dupa gust. Cand e gata se adauga tarhonul si patrunjelul verde tocat marunt si se mai da 2-3 clocote.

via bucataras.ro

5. Ciorbă de oase de porc

Ingrediente ciorbă de oase de porc

2 morcovi

1 pahar orez

2 cepe

2 ardei gras

1 telina

sare

1l bors acru „de tara”

ardei iute

1 legatura leustean

carne/oase de porc

1 pastarnac

1 lingura delicat(legume)

Mod de preparare ciorbă de oase de porc

Se spala carnea si se pune la fiert.Dupa ce da in clocot se arunca prima apa! Intre timp se pune la fiert ceapa,morcovul,telina,ardeiul si pastarnacul tocate cubulete,apoi se adauga si orezul. Dupa ce au fiert legumele adaugam bucatile de carne ,mai asteptam vreo 10 minute dupa care adaugam borsul,delicatul,sarea,ardeiul iute si leusteanul tocate marunt . Mai lasam putin la fiert si ciorbica poate fi servita!

via bucataras.ro

6. Ciorbă de porc cu smântână și tarhon

Ingrediente ciorbă de porc cu smântână și tarhon

1 kg carne de porc

1/2 telina

2 ardei

200 ml smantana

2 galbenusuri

100 gr orez

1 ceapa

2 morcovi

tarhon

3 lg otet

vegeta, piper

Mod de preparare ciorbă de porc cu smântână și tarhon

Ciorba de porc cu tarhon si smantana este o mancare traditionala ce poate fi servit la orice eveniment. Intai se spala carnea de porc si se taie cuburi. Se pune la fiert in 4 l de apa, se ia spuma de cate ori este nevoie. Dupa o ora se adauga legumele tocate si se mai lasa 20 de minute sa fiarba. Se adauga orezul spalat in mai multe ape, vegeta si piper dupa gust. Se stinge focul cand este fiert orezul, se amesteca smantana cu galbenusurile, tarhonul tocat marunt si otetul si se pune peste ciorba.

via culinar.ro

7. Ciorbă de porc și pui

Ingrediente ciorbă de porc și pui

700-800 g oase garf de porc;

5 cobii (de la pulpele de pui);

2-3 cepe;

4 cartofi;

1/2 țelină (cam 200 g);

2-3 morcovi;

1 păstârnac;

cam 1 L borș de putină;

sare.

Mod de preparare ciorbă de porc și pui

Se pun la fiert oasele de porc, se spumează de câteva ori după care se adaugă cobiile de pui (bine curățate).

Se spală, se curăță, se toacă legumele.

Se scot oasele, se strecoară supa și se pun legumele la fiert, la foc mai mic.

Se pun oasele înapoi să fiarbă împreună cu legumele (și sare);

înainte de a adăuga legumele, strecor supa pentru că nu se ia bine toată spuma cu ajutorul spumierei.

Spre sfârșitul fierberii se adaugă borșul, iar după 15 minute, ciorba e gata. Puțină verdeață (pătrunjel, leuștean) și un ardei iute…

via dindragostepentrugatit.com

8. Ciorbă de porc și vită

Ingrediente ciorbă de porc și vită

600-700 g carne macră de porc ;

1 kg oase de vită;

2-3 morcovi;

1 păstârnac;

1/2 țelină;

2 cepe;

2 ardei;

3-4 cartofi;

1 lămâie;

sare.

Mod de preparare ciorbă de porc și vită

Pentru început se pun la fiert oasele de vită. În acest timp se spală legumele, se toacă. Carnea se spală, se taie cubulețe.

După ce au fiert bine oasele îmi place să strecor supa, chiar dacă iau spuma de câteva ori, mi se pare că nu-i destul de limpede. După ce o strecor, pun oasele înapoi adaug carnea de porc, iau spuma (e mai puțină de data asta), apoi adaug legumele: ceapa, morcovii, țelina, păstârnacul, cartofii iar ardeii îi pun la fiert mai spre final. După ce au fiert legumele, scot oasele de vită, „lustruiesc” ce mai e pe ele, scot măduva și ce-a rezultat pun înapoi în ciorbă. La final se adaugă zeama de lămâie (sau orice altceva ce acrește, borș…) și se mai lasă vreo 10 minute la foc mic.

Ce plutește deasupra, bucățele mici albe sau gri sunt exact ce am scris mai sus, îmi place să le pun în ciorbă, mi se pare că dau un gust deosebit. Cui nu-i place, scoate oasele după ce au fiert legumele și le aruncă.

În momentul servirii, se pune verdeață (opțional) pătrunjel sau leuștean, eu aveam țelină frunze.

via dindragostepentrugatit.com

9. Ciorbă de perișoare de porc

Ingrediente ciorbă de perișoare de porc

600-700 gr carne de porc (sau de vita sau amestecata)

-ceapa

-ardei rosu

-telina

-morcov

-orez

-un ou

-patrunjel

-pasta de tomate

-piper /cimbru

Mod de preparare ciorbă de perișoare de porc

Punem legumele intr-o oala in care am pus apa la fiert si le lasam cam 40-50 de minute pe foc.Facem mingiute de carne din amestecul de vita, orez, ou, condimente, le adaugam in supa , dam focul mic si le mai lasam cam 30-40 minute.Spre sfarsit, acrim cu bors sau sare de lamaie ,facem cateva zdrente de ou (eu am uitat de data asta) si adaugam verdeata.

via petitchef.ro; foto

10. Ciorbă de porc cu legume

Ingrediente ciorbă de porc cu legume

800 gr carne porc pulpa

100 ml ulei

1 ceapa

1 ardei Kapia

1 patrunjel radacina

1 felie telina radacina

1 cana mazare verde congelata

1 rosie

1 lingura pasta rosii

2 morcovi

2 cartofi

2 tulpini telina apio

1/2 lingurita pasta iute de ardei

marar verde

patrunjel verde

sare

Mod de preparare ciorbă de porc cu legume

Legumele, se curata, spala si se taie cuburi .Ceapa trebuie tocata mai marunt.

Caliti radacinoasele ceapa , ardeiul in ulei 4-5 minute intr-o oala incapatoare.

Adugati carnea taiata cuburi potrivite ,marar tocat, 3-4 l apa si sare .

Am fiert in oala sub presiune 30 min din momentul in care a inceput sa fasaie.

Am pus apoi oala sub jet de apa rece

Am deschis supapa de siguranta cu grija si apoi am scos capacul .

Am pus rosia tocata , mazarea verde , telina apio si am mai dat un clocot.

La sfarsit am acrit cu pasta de rosiii diluata cu apa si pasta de ardei.

Serviti ciorba asezonata cu patrunjel verde.

via bucataras.ro

11. Rețetă ciorbă de porc cu smântână și usturoi

Ingrediente ciorbă de porc cu smântână și usturoi

00 gr muschi de porc

1 ardei iute

2 foi de dafin

2 linguri otet

1 gogosar rosu murat

2 morcovi

1 ceapa

2 linguri de orez

6 catei de usturoi

200 gr smantana

2 linguri faina

delikat, piper, boia

frunze de patrunjel

Mod de preparare ciorbă de porc cu smântână și usturoi

Carnea se taie fasii subtiri si se pune la fiert. Ceapa se toaca marunt si se caleste in putin ulei. Se adauga carnea fiarta, ardeiul iute tocat si trei litri de apa. Se adauga apoi morcovul dat pe razatoarea cu gauri mici, gogosarul murat tocat marunt, foile de dafin, otetul si orezul. Se condimenteaza si se lasa la pe foc. Cand orezul s-a fiert se adauga smantana amestecata cu faina. Se mai condimenteaza daca este nevoie si se mai lasa doua minute la fiert. Stingem focul si adaugam usturoiul dat prin presa si patrunjelul tocat.

via petitchef.ro