Ciocolata neagra reduce riscul de infarct
Consumul moderat de ciocolata neagra (câteva cuburi) contribuie la reducerea coagularii sangvine și la diminuarea riscului de blocare a arterelor, conform acestui studiu prezentat la conferința anuala a American Heart Association care a avut loc la Chicago, Illinois.
„Ceea ce ne-au demonstrat marii amatori de ciocolata este ca flavonoidele, substanțele chimice prezente în boabele de cacao, au un efect similar aspirinei în reducerea aglutinarii sangvine”, a spus medicul Diane Becker, profesor la Școala de medicina Johns Hopkins, coordonator al acestui studiu.
Becker a subliniat, de asemenea, ca studiul sau nu trebuie vazut ca o incitare la consumul exagerat de produse pe baza de ciocolata care conțin în plus zahar și unt.
Dar medicii ar putea recomanda, în schimb, administrarea zilnica a doua linguri de ciocolata neagra sub forma ei cea mai pura, preparata din extract de boabe de cacao, a spus Becker.
Experții știu de peste doua decenii ca ciocolata neagra, bogata în flavonoide, poate contribui la scaderea tensiunii arteriale și are efecte benefice asupra circulației sangvine.
Spre deosebire de cercetarile anterioare, acest ultim studiu demonstreaza ca dozele reduse de ciocolata sunt suficiente pentru obținerea unui efect anticoagulant și ca nu este necesar sa se faca excese pentru a profita de aceste efecte, a adaugat Becker.
„O bucata mica de ciocolata sau o ceașca de ciocolata calda consumata zilnic este benefica pentru sanatate atâta vreme cât nu se face exces și, mai ales, nu se consuma ciocolata amestecata cu unt și zahar”, a recomandat medicul.