2020 a fost un an de cotitură pentru industria cinematografiei, pandemia și platformele de streaming fiind principalii vinovați de pierderile de peste 32 de miliarde de dolari înregistrate la nivel global. Potrivit unui raport recent al companiei de media Omdia, comparativ cu 2019, box office-ul a suferit o scădere de 71,5%. Veniturile au scăzut sub 13 miliarde de dolari pentru prima dată în peste 20 de ani.
Pe de altă parte, utilizarea conținuturilor online a înregistrat o creștere de 30% față de 2019, de la 26 la 34 de miliarde de dolari.
George Clooney pe Netflix
În urmă cu câteva zile, cel mai recent film al lui George Clooney, “The Midnight Sky”, a fost lansat doar pe Netflix, deși fusese programat inițial pentru a fi prezentat și în 500 de săli de cinema. Evenimentul este unul dintre simbolurile unei schimbări fundamentale. Acesta este un film SF cu un buget uriaș, realizat pentru cinema, dar pe care nimeni nu îl va vedea pe marele ecran.
Ce va fi normal după pandemie?
Înainte, un film produs de un mare studio era lansat mai întâi în cinematografe, apoi pe DVD, apoi pe platforme TV cu plată și, în cele din urmă, pe micile ecrane.
Anul acesta, în primăvară, compania Dreamworks a lansat filmul “Troll 2” direct pe platforma sa VOD. A fost pentru prima dată când un film important a fost lansat doar pentru streaming. Și a funcționat, generând venituri de 95 de milioane de dolari în 19 zile.
Universal a indicat apoi că toate superproducțiile sale vor fi lansate simultan în cinematografe și pe VOD. AMC, cel mai mare operator de cinematografe din SUA, a amenințat cu un boicot. În cele din urmă, s-a ajuns la un acord, însă acum cinematografele vor avea exclusivitate pentru producțiile Universal doar două săptămâni în loc de trei luni, cum era anterior.
Studiourile Warner, care s-au împotrivit inițial difuzării în streaming, au renunțat și au lansat superproducția “Wonder Woman 1984” simultan în cinema și pe HBO Max. de altfel, Warner Bros. a șocat industria la începutul acestei luni când a anunțat că își va lansa toate producțiile programate pentru 2021 simultan în cinematografe și pe HBO.
2020 va rămâne “annus horribilis” al cinematografiei
Din martie, a fost închise cinematografele, au fost suspendate filmările. După o mică pauză, în vară, în prezent, sălile de cinema au fost închise din nou.
La nivel mondial, un singur film s-a remarcat: SF-ul “Tenet”, regizat de Christopher Nolan, care a avut încasări totale de 362 de milioane de dolari, pentru un buget de 200 de milioane de dolari. Un succes, pentru zeci de eșecuri sau lansări amânate.
China devine cea mai mare piață de film
Un film chinezesc a doborât anul acesta recordul de încasări: “The Eight Hundred”, de Guan Hu, o superproducție patriotică distribuită doar în China și care a generat încasări de 460 de milioane de dolari. Însă China are 60.000 de cinematografe și toate sunt deschise.
Topul 10 al filmelor cu cele mai mari încasări în 2020
Filme cu supereroi, SF și animații compun topul 10 al încasărilor la nivel global anul acesta, care se ridică la 2,6 miliarde de dolari. Prin comparație, anul trecut, filmele din top 10 depășeau 13 miliarde de dolari.
CITEȘTE ȘI: Noul film din franciza „Mad Max”, „Furiosa”, va fi lansat în 2023
„The Midnight Sky”, noul film al lui George Clooney, este disponibil pe Netflix în România
FOTO: Profimedia