Sâmbătă s-a oficiat Acatistul Sfintei Cruci în ajunul sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci de a doua zi (14 septembrie) și o slujbă de pomenire a eroilor neamului românesc la împlinirea a 100 de ani de la începutul primului război mondial (1914).
Biserica din zid ce va fi construită pe Platoul Bucegi va fi închinată eroilor neamului și va purta hramul Schimbarea la Față. Zeci de preoți și măicuțe au urcat până la 2.269 m altitudine, sâmbătă, 13 septembrie, și pentru amplasarea unui cort ecologic pe locul în care se va ridica biserica. La ceremonie a participat și arhiepiscopul Casian ce a fost adus cu mașina de teren, încălcând, astfel, normele de mediu.
Arhiepiscopia Bucureștilor, explicație cu acte în regulă
Arhiepiscopia Bucureștilor declară că pentru evenimentul religios, de sâmbătă, cu caracter național, că Arhiepiscopia Bucureștilor a obținut avizul favorabil numărul 10.424/11.09.2014 din partea Administrației Parcului Natural Bucegi, inclusiv pentru accesul auto și pentru amplasarea provizorie a unui cort în formă de biserică, fără fundație, așa cum prevede legea nr. 50/1991.
În ceea ce privește biserica din zid care va fi construită pe Platoul Bucegi, până în prezent au fost obținute terenul în folosință gratuită în suprafață de 3000 mp din partea Consiliului local al orașului Bușteni prin hotărârea nr. 3341/2012 și avizul favorabil de construire a noului locaș de cult nr. 3/martie 2014 din partea Consiliului Științific al Parcului Natural Bucegi. De asemenea, s-a întocmit Planul Urbanistic Zonal (PUZ), care a fost înaintat spre aprobare Consiliului Județean Prahova.
După aprobarea PUZ -ului, va fi realizat proiectul pentru autorizarea viitorului locaș de cult și va fi întocmită documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire, conform legislației în vigoare. Abia atunci Arhiepiscopia Bucureștilor va începe construirea bisericii de pe Platoul Bucegi.
În concluzie, evenimentul religios din ziua de 13 septembrie 2014 s-a desfășurat în condiții legale, iar biserica de pe Platoul Bucegi va fi construită după obținerea autorizației de construire.
„Când vorbim despre patrimoniu natural, vorbim tot de creația lui Dumnezeu, vorbim de o bogăție care este a noastră a tuturor și care trebuie să fie protejată, și noi considerăm că și prin prezența acestui locaș de cult asigurăm protecția patrimoniului natural, prin ridicarea gradului de conștiință al vizitatorilor, în special al tinerei generații”, a precizat directorul Parcului Natural Bucegi, Horia Iuncu.
Este sau nu nevoie de lăcaș de rugăciune pe Platoul Bucegi
Locul face parte din Parcul Natural Bucegi, arie în care trebuie să se respecte anumite norme de mediu. Ori materialele de construcție cu ce vor fi cărate, acestea nu vor dăuna mediului, ce mizerie vor lăsa în urmă turiștii care vor veni la sărbătoarea hramului, unde se vor caza aceștia, unde își vor face nevoile fiziologice? Acestea și multe alte întrebări se nasc pe tema construirii bisericii la înălțime.
Din mulțimea bisericilor de la sate și orașe oare oamenii le-au suprapopulat și nu mai au unde sta la slujbă? Oare este necesar ca orice oază verde să fie exploatată și îngropată în beton? Nu se putea face o nouă biserică pentru eroii neamului românesc și în altă parte, undeva mai potrivit? Este necesar ca autoturismele să circule zilnic în zonă?
Turiștii au părerile împărțite. Unii consideră nepotrivit locul pentru un asemenea lăcaș, iar alții sunt de părere că locul avea nevoie de biserică. Doar să nu confunde lăcașul cu o cabană.
Nemulțumirile și nepotrivirile sunt multe, dar voi considerați că trebuie construită o biserică în Rezervația Naturală Bucegi?