Cine poartă vina pentru dispariția mayașilor
O echipă de specialiști au aflat detalii despre civilizația mayașă dintr-o peșteră din Balize, despre clima din acea perioadă, dar și despre ce anume a condus la dispariția populației extrem de avansate.
Specialiștii au cercetat stalagmitele din interiorul peșterii Yok Balum din Balize și au aflat că la începutul civilizației mayașe clasice regiunea locuită de aceștia era foarte umedă, precipitațiile asigurând prosperitate locuitorilor.
După anul 660, clima a devenit mai secetoasă, au apărut conflicte armate ce au condus la distrugerea unor orașe și mutarea populației în zone mai prospere.
Situația a devenit și mai grea în perioada anilor 820-870, când orașele au început să fie abandonate masiv și nu s-au mai construit monumente.
„Decăderea mayașilor nu a fost ceva brusc, s-a întâmplat în două etape, pe parcursul a câteva secole„, spune cercetătorul Douglas Kennett, antropolog la Universitatea Pennsylvania.
Seceta care i-a distrus pe mayași a fost provocată de cicluri climaterice naturale, însa unii istorici și specialiști în ecologie cred că și civilizația disparută are partea ei de vină, pentru că defrișase o parte din junglă pentru construirea orașelor.