Cine pierde si cine castiga daca euro va ajunge la 4 lei

Apropo.ro / 13.12.2007, 09:16
Cine pierde si cine castiga daca euro va ajunge la 4 lei
O depreciere soc a leului cu 30%, pana la peste 4 lei/euro, ar lovi direct companiile cu activitati de import, care ar inregistra o scadere a profitului.

O depreciere soc a leului cu 30%, pana la peste 4 lei/euro, ar lovi direct companiile cu activitati de import, care ar inregistra o scadere a profitului operational cu circa un miliard de euro (adica 0,99% din PIB), conform unei simulari realizate de banca centrala.

BNR a publicat o "Analiza asupra vulnerabilitatii sectorului real", in care calculeaza, pe baza unor scenarii de stress-testing, reactia companiilor nefinanciare la fluctuatii soc de curs si de dobanda.

Studiul arata ca in cazul unei cresteri a cursului cu 20% (ceea ce ar presupune ca euro sa urce la 4 lei, plecand de la 3,3 lei, cat a fost cursul mediu in primele 11 luni ale anului), cele mai afectate 100 de companii ar acumula o pierdere de 6,7 miliarde de lei (aproape 2 mld. euro).

In aceasta categorie intra in general importatorii. Totusi, efectele unor fluctuatii puternice de curs asupra sectorului real sunt foarte divergente.

In cazul importatorilor, care angajeaza 19,6% din forta de munca totala, profitul operational ar scadea cu 1,7 mld. euro, in timp ce firmele cu activitate de export net ar castiga doar 210 mil. euro. Creditele bancare sunt concentrate in companii cu risc de credit peste medie, noteaza BNR, expunerea fiind in crestere rapida mai ales fata de sectorul imobiliar, care ar putea avea dificultati la plata datoriilor daca survine o deteriorare a conditiilor de piata. In acelasi scenariu, primele 100 de companii care ar beneficia cel mai mult de o crestere a cursului (preponderent firmele exportatoare) ar totaliza beneficii de 7,1 miliarde de lei (peste 2 mld. euro).

Ministrul finantelor Varujan Vosganian are incredere atat in piata imobiliara, cat si in potentialul de intarire al leului, contractand anul acesta un credit de 180.000 de euro pe 25 de ani de la Alpha Bank, pentru cumpararea unei a treia locuinte. Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a luat in decembrie 2006 un credit in lei de la Alpha Bank, pe 10 ani, reprezentand echivalentul a circa 205.000 de euro.

BNR concluzioneaza ca o asemenea fluctuatie ar avea un "impact moderat asupra stabilitatii financiare". Desi de la inceputul lui iulie, cand a fost atins minimul anului, si pana in noiembrie (cand s-a inregistrat maximul anului) euro a traversat o perioada de crestere rapida, urcand cu peste 18%.