Cine n-are loc? Panis, Button sau Villeneuve?

Apropo.ro / 24.07.2002, 10:12
Cine n-are loc? Panis, Button sau Villeneuve?
Jenson Button a semnat un contract pe 4 ani cu BAR. Acolo se afla însa unul dintre cele mai valoroase tandemuri de piloti, Panis si Villeneuve. Luni, teamul British American Racing a anuntat angajarea lui Jenson Button pentru urmatorii doi ani, existînd posibilitatea extinderii contractului

Jenson Button a semnat un contract pe 4 ani cu BAR. Acolo se afla însa unul dintre cele mai valoroase tandemuri de piloti, Panis si Villeneuve.

Luni, teamul British American Racing a anuntat angajarea lui Jenson Button pentru urmatorii doi ani, existînd posibilitatea extinderii contractului pe înca doua sezoane. Pilotul britanic – concediat de la Renault, desi a obtinut aproape de 3 ori mai multe puncte în 2002 decît colegul sau, Trulli – s-a declarat fericit: „Simt ca aceasta este formatia cu care voi deveni campion mondial”. Probabil ca Jacques Villeneuve a zîmbit în barba auzind aceasta propozitie, întrucît campionul mondial din 1997 se lupta cu materialul slab oferit de BAR înca din 1999. Legat de canadian, se pare ca el a fost cel care a dat „unda verde” angajarii lui Button. „Am negociat cu cîtiva piloti, dar Jenson a fost unul dintre cei pe care Jacques i-a dorit”, a dezvaluit David Richards, directorul formatiei.

Richards nu a explicat însa cine va pleca, dar a dat de înteles ca Olivier Panis va fi perdantul. Francezului îi expira contractul la capatul acestui sezon, în timp ce al lui Villeneuve, care primeste 20 milioane de dolari, se va încheia la anul. „Vrem ca toata lumea sa fie multumita si caut metode de a-l integra si pe cel ramas fara loc în echipa, dar nu ca pilot de teste. În urmatoarele saptamîni veti vedea lucruri surprinzatoare”, a promis Richards.

Button, schimbul de mîine

Adus de la echipa de raliuri Subaru, unde s-a remarcat ca un excelent manager, David Richards a încercat sa gîndeasca o strategie pe termen lung. Cum încercarea de a rezilia contractul cu Villeneuve – Richards opinînd ca fostul campion nu merita 20 milioane de dolari pe sezon – a esuat deocamdata, el s-a gîndit la schimbul de mîine. Peste doi ani, dupa ce canadianul va fi plecat, Button va fi vîrful de lance al teamului. Posibilitatea ca Villeneuve sa plece e din ce în ce mai mica, întrucît garnitura Renault s-a completat, iar McLaren, alta echipa cîndva interesata de el, va ramîne cu Coulthard si Raikkonen.

Olivier Panis (Franta)

Vîrsta: 36 ani

Starturi în F1: 118

Victorii: una

Locuri pe podium: 5

Starturi pentru BAR: 28

Puncte pentru BAR: 7

În 1995, anul debutului sau, francezul era vazut ca un mare talent, care a reusit cu un monopost foarte slab sa le puna probleme asilor. În 1996 a obtinut o victorie incredibila la Monaco, dar la Marele Premiu al Canadei din 1998 si-a rupt piciorul într-un accident si de atunci nu a mai fost acelasi pilot.

Jenson Button (Anglia)

Vîrsta: 22 ani

Starturi în F1: 45

Cel mai bun loc: 4

Locuri pe podium: –

Starturi pentru BAR: –

Puncte pentru BAR: –

Britanicul a devenit la Marele Premiu al Braziliei din 2000 cel mai tînar pilot din Formula 1 care a cucerit un punct. Avea numai 20 de ani. Din pacate pentru el, dupa sezonul de debut de la Williams, a fost cedat la Benetton Renault, o echipa în constructie, în locul sau venind Montoya.

Jacques Villeneuve (Canada)

Vîrsta: 31 ani

Starturi în F1: 110

Victorii: 11 (campion F1 în 1997)

Locuri pe podium: 23

Starturi pentru BAR: 61

Puncte pentru BAR: 32

Campionul mondial din 1997 a venit la BAR doi ani mai tîrziu, alaturi de prietenul sau, Craig Pollock, uns director al teamului nou înfiintat. În primul sezon el nu a obtinut nici macar un punct. Venirea lui Richards în locul lui Pollock a adus si primele certuri ale noului director cu Jacques, al carui salariu imens e considerat ca o piatra de moara.

Sursa: www.prosport.ro