|
Doar jumatate din copiii bucuresteni cu vârste prescolare vor avea posibilitatea sa se înscrie la una din cele peste doua sute de gradinite din Capitala – de stat sau particulare -, arata o statistica a Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB).
Potrivit ISMB, mai putin de jumatate dintre prescolarii bucuresteni vor putea ocupa un loc în gradinite în anul scolar 2007-2008. „Din cei 57.032 de copii cu vârste între 3 si 7 ani, doar 24.900 vor putea fi cuprinsi în învatamântul prescolar din Capitala în anul scolar 2007-2008”, se arata în statistica Inspectoratului. Înscrierea la gradinitele din Capitala începe la 1 iunie.
Conform datelor centalizate de ISMB, în 2006 au ramas nerezolvate 10.000 de cereri primite de la parinti.
În Capitala functioneaza 179 de gradinite publice si 60 particulare. Un deficit important de locuri în gradinite a fost înregistrat în 2006 în zona Apusului – Drumul Taberei din sectorul 6 al Capitalei.
În fata acestei probleme alarmante, autoritatile locale de sector promit „masuri de compromis”. Singurele primarii care au investit pentru rezolvarea deficitului de locuri în gradinite sunt administratiile sectoarelor 1, 2 si 3 din Capitala.
Primaria Sectorului 1 a investit peste trei milioane de euro pentru consolidarea si modernizarea gradinitelor, a cumparat doua cladiri în care functionau gradinite, dar care fusesera retrocedate fostilor proprietari si a început construirea altor gradinite în mai multe zone din sectorul 1.
„Am anticipat problema înca de anii trecuti, dupa o analiza atenta a evolutiei demografice a sectorului 1. Înca de anul trecut am identificat terenuri pentru constructia de gradinite, iar în bugetul pe anul în curs avem prevazute sume importante pentru consolidarea si extinderea actualelor gradinite. (…) O solutie de compromis ar fi – pâna la constructia noilor gradinite – mansardarea actualelor constructii, evident acolo unde este posibil”, a declarat primarul sectorului 1, Andrei Chiliman.
Aceeasi solutie au adoptat-o si edilii sectoarelor 2 si 3, care investesc pentru mansardarea cladirilor în care functioneaza gradinite.
Criza locurilor din gradinite va fi subiectul unei dezbateri organizate, marti, de Prefectura Capitalei.
Demersurile pentru construirea gradinitelor sunt greoaie si birocratice, autoritatile confruntându-se cu o acuta criza de spatii. La ora actuala, capacitatea de cazare în gradinitele bucurestene este de aproximativ 25.000 de locuri, în conditiile în care numai pentru anul scolar 2007-2008 cererea este de peste 57.000 de locuri. Daca autoritatile locale nu vor amenaja noi spatii, doar o treime din copiii bucuresteni cu vârste prescolare vor avea sansa sa mearga la gradinite: în prezent, peste 82.000 de copii au vârste cuprinse între 0-4 ani, iar populatia pe acest segment de vârsta este în crestere.
Guvernul a alocat, la sfârsitul lunii martie, 180,1 milioane de lei pentru lucrari de reabilitare, consolidare si construire a gradinitelor, din aceasta suma 63,2 milioane de lei fiind destinate unitatilor prescolare din Capitala.
Fondul ONU pentru Populatie (UNFPA) atragea atentia, la sfârsitul lunii martie, ca marile orase din România se confrunta cu o criza majora de locuri la gradinite, aratând ca cea mai grava situtie este în Bucuresti, din cauza lipsei unei strategii nationale privind schimburile demografice.
Mediafax