Cine este primul om recunoscut oficial drept cyborg

03 12. 2013, 14:00

Neil Harbisson este prima persoană a cărei fotografii din pașaport îl înfățișează ca cyborg. Bărbatul, născut cu acromatopsie, poartă pe cap un dispozitiv care îl ajută să vadă colorat. Atât timp cât el apare în poza din pașaport cu acest dispozitiv, legal nimeni nu are dreptul să îi ceară să renunțe la el, iar dacă ar face-o ar fi echivalent cu rănirea feței sale. Legea nu a fost, însă, mereu permisivă – au existat cazuri în care persoanele cu dispozitive de cyborg au fost forțate să renunțe la ele sau nu le-a fost permis accesul în anumite instituții.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Harbisson a vorbit într-un interviu pentru Dezeen despre acromatopsie, boala care îl împiedică să distingă culorile. Cu alte cuvinte, el vede totul în nuanțe de gri, inclusiv semafoarele, ca și când ar vedea un film alb-negru la TV. Acum, însă, dispozitivul său îl ajută să vadă așa cum alții nu o pot face. Acesta traduce culorile din mediu în sunete, care sunt ulterior transmise în spatele craniului, către urechea internă, printr-un mecanism cu vibrații. Practic, bărbatul vede și simte culori, iar fiecare culoare are o anumită frecvență pe care el o poate auzi datorită eyeborg-ului. Infraroșul are frecvența cea mai scăzută, iar ultravioletele au frecvența cea mai ridicată.

Neil Harbisson

Harbisson spune că a simțit dispozitivul perfect integrat în corpul său când a avut răspunsuri sub formă de emoții la culorile din jurul său. De asemenea, bărbatul spune că poate visa culori, în sensul că anumite clădiri sau persoane au o anumită „muzicalitate” pentru el, iar combinațiile de tonuri creează sunete pe care el le consideră plăcute. Sigur că senzațiile pe care le are Harbisson sunt diferite de cele ale oamenilor obișnuiți care pot vedea culori.

Încărcarea dispozitivului durează trei ore, iar conectarea se face printr-o piesă similară unui USB pe care bărbatul și-o atașează în spatele capului. După o încărcare eyeborg-ul funcționează trei-patru zile, dar scopul este să nu fie folosită electricitatea. Ideal ar fi ca încărcarea să fie făcuta din energia corpului lui Harbisson, iar el speră că acest lucru va fi posibil cândva. Mai mult, bărbatul a creat o fundație numită Cyborg Foundation pentru a-i ajuta pe cei care au probleme similare să se integreze mai bine în societate.