Enciclopedia a fost la început un termen grecesc și însemna învățătură despre tot și toate. În engleză a fost folosit în anul 1538 de către Sir Thomas Elyot.
Astăzi enciclopediile sunt aranjate alfabetic, simplu pentru a căuta ceva anume. Dar pe vremuri erau aranjate după bunul plac al autorului. De exemplu, autorul unei enciclopedii din Evul Mediu a început cu o discuție despre îngeri și zei și a terminat cu descrieri despre mirosuri, culori și o listă de 36 de tipuri de ouă.
Cea mai veche enciclopedie care a existat și care acoperă o arie mare de subiecte a fost scrisă de un roman pe numele său Pliny. Se numea Natural History și a fost scrisă în secolul 1 A.D. Avea 37 de volume și conținea peste 20.000 de termeni. Pliny cita din peste 450 de autori. Această carte era considerată valoroasă că a ajuns de la 43 de ediții la 1536.
Cea mai mare enciclopedie scrisă vreodată a fost a treia enciclopedie chineză căci avea 5.020 de volume. A fost făcută după ideea unui conducător chinez ce a murit în 1721.
Prima enciclopedie cu subiectele în orgine alfabetică a fost scrisă de preotul englez John Harris și publicată în 1704. Purta numele de Universal English Dictionary of Arts and Sciences.
Un al efort de apreciat pentru a realiza o enciclopedie a fost din partea francezilor în secolul 18. Se numea Encyclodedieand și a fost începută în 1743. În această carte au scris francezi renumiți ai vremii Voltaire, Rousseau și Diderot.
The Encyclopaedia Britannica sau Dictionary of Arts and Sciences a debutat în Scoția, în 1768. S-a publicat în US încă din 1911.