Cine a inventat termometrul
Termometru vine din limba greacă de la thermos – căldură și meter – a măsura. Înainte să primească această denumire era termoscopul ce măsura diferite tipuri de lichide.
În 1593, Galileo Galilei a inventat un termometru ce indica variația temperaturii, iar italianul Santorio a atașat scala coloanei de lichid. Aparatul lui Galilei era un tub de sticlă ce avea la unul din capete un glob. Partea fără glob, care era deschisă, se scufunda în apă colorată, iar când era încălzit în partea superioară apa era împinsă în jos de aer, iar când era răcit, se întâmpla invers. Deci, lichidul din interiorul termometrului se ridica sau se cobora în funcție de modificarea temperaturii.
S-a dovedit că existau ceva probleme cu termometrul, căci era afectat de variațiile presiunii atmosferice, astfel că valorile indicate nu erau cele mai precise.
În 1654, ducele de Toscana Ferdinand al II-lea de Medicis a pus în termometru alcool colorat în roșu sau albastru, a închis ermetic tubul și l-a marcat cu 50 de gradații. Iarna, valorile coborau, iar vara, logic, urcau, în funcție de temperatură.
Neamțul Daniel Gabriel Fahrenheit a înlocuit alcoolul colorat din termometru cu mercur, pe la 1717, ce avea scara ce îi purta numele. Tot el i-a dat acestuia forma pe care o cunoaștem astăzi.
În 1742, suedezul Anders Celsius este cel care a introdus scara cei îi poartă numele și care este cunoscută peste tot. Termenul „Celsius” a fost adoptat în 1948 în cadrul unei conferințe internaționale despre unitățile de măsură.