Fotografia nu a fost inventată de o singură persoană, la fel ca multe altele. Doar ideea de a îmbunătăți un lucru cum este el astăzi, că a trecut prin multe etape, te ține cu acest gând.
Alhazen este denumit astăzi ca cel care a descoperit elementele de bază ale camerei obscure și tatăl opticii moderne. Alții spun că Roger Bacon ar fi, de fapt, cel care a construit prima cameră obscură prin care putea fi privit soarele.
Mai sunt mențiuni care arată faptul că încă de pe vremea lui Aristotel s-a știut cum se poate pune realitatea într-o cutie: este suficient să facem o gaură într-o cutie închisă ca să apară o imagine reală inversată pe fondul interior al cutiei.
În 1568, Daniello Barbaro a montat pe camera obscură lentile și a făcut posibil ca acea gaură prin care pătrundea lumina să fie schimbătoare pentru a accentua imaginea și a-i oferi claritate.
În 1816, Joseph Niepce a realizat un aparat foto dintr-o cutie de bijuterii la care a atașat o lentilă de microscop. El a reușit astfel să facă un negativ. El a folosit hârtie îmbibată în clorură de argint, care se închidea la culoare când era expusă la lumină. Cum al doilea tratament chimic nu era cunoscut, pentru a deveni poza clasică, fotografia lui Niepce a rămas doar un negativ. Se spune că ar fi făcut fotografia în Franța. A avut nevoie de 8 ore de expunere.
În 1835, William Talbot a fost primul care a transformat negativul în pozitiv. Aparatul său de fotografiat avea 6 cm lățime, iar când apăsa declanșatorul se dechidea un obturator, lumina pătrundea prin obiectiv, traversa diafragma și impresiona filmul. În camera obscură el introducea o hârtie în soluție de nitrat de argint, pe post de suport negativ, iar după ce aceasta se usca era trecută prin iodură de potasiu, apoi spălată cu apă, și uscată la întuneric. Hârtia pentru pozitiv era tratată cu o soluție de sare de bucătărie și nitrat de argint. Cele două hârtii se suprapuneau și erau ținute, sub presiune, într-un cadru, apoi scoase la lumină cu negativul deasupra până când imaginea apărea pe pozitiv. Ca fixator se folosea bromura de potasiu, care a fost înlocuită cu hiposulfitul de sodiu.
Au urmat apoi numeroși participant la îmbunătățirea aparatului de filmat, iar în 1888 a fost pusă la vânzare primul aparat de fotografiat, opera lui Eastman Dry Plate și a Companiei de Film și era folosit un sistem Kodak.