Cine a descoperit untul
Astăzi oameni de pretutindeni folosesc untul ca aliment, însă în trecut el avea și alte scopuri non alimentare. Hindușii ofereau unt ca sacrificiu. Grecii și Romanii nu mâncau unt, dar îl foloseau ca remediu pentru diferse afecțiuni ale pielii. Ei credeau că untul ars este bun pentru ochii inflamați. Romanii foloseau untul pentru înfrumusețare – păr și piele.
În Spania, în urmă cu 300 de ani, untul putea fi găsit doar în magazinele medicinale. Atunci când a fost consumat prima dată, untul era mâncat doar de un număr mic de oameni, iar aceștia nu- consumau niciodată proaspăt. Era depozitat topit chiar și 100 de ani. Probabil că procesul de a face unt alimentar a fost introdus în Europa din Scandinavia.
Procesul de a face unt începe odată cu vaca. După ce laptele este obținut se separă crema, care este apoi acrită prin ținerea ei la temperatura camerei. Acreala ajută la aromă și îl face mai păstos. Crema este apoi pasteurizată pentru a omorî bacteriile și enzimele pentru o calitate mai bună a untului. Prin anumite procedee specifice untul devine moale și uniform în culoare și gust. Apoi urmează drumul către ambalare și magazine.