Astăzi, știm că atomul nu este cea mai mică particulă – sunt alte particule în interiorul său. Și știm, de asemenea, că nu știm mare lucru despre atom.
Primul om care a elaborat o teorie științifică despre atom a fost John Dalton, un chimist englez care a trăit la începutul secolului 19.
El a aflat că gazele, ca și solidele și lichidele, sunt alcătuite din particule incredibil de mici pe care el (ca și grecii antici) le-a numit atomi. El a reușit să afle masele relative ale atomilor din elementele cu care era familiarizat deja.
La sfârșitul secolului 19, Ernest Rutherford a introdus ideea de atom – „sistem solar”. În atom se presupunea că există un centru, un nucleu masiv cu o încărcătură de energie pozitivă, care este înconjurat de electroni încărcați negativ. Electronii se deplasează în jurul nucleului la fel cum o fac planetele în jurul Soarelui.
Mai târziu, Niels Bohr a dezvoltat o nouă teorie asupra atomului. El a arătat că electronii se pot roti doar pe anumite orbite sau nivele de energie. Când electronii ajung de la un nivel la altul, aceștia eliberează energie.
Dar cunosținele omului despre structura atomului se schimbă constant, pe măsură ce se adună informații, în urma experimentelor efectuate.