Lumina lui strălucește pentru a arăta marinarilor drumul către port, le arată poziția lor pe mare sau îi avertizează când se apropie prea mult de un banc de nisip.
Primele faruri construite erau de mici înălțimi în care erau amplasate coșuri de metal în care ardea lemn și cărbune. Acestea au fost construite imediat după ce omul a început să iasă pe mare, acum sute de ani. Prin secolul 7 î.Hr. exista un far la Capul Sigeum de la intrarea Sudică în Hellespont / Dardanele.
Cel mai cunoscut far din vremurile străvechi este Farul din Alexandria, Egipt, denumit așa după insula pe care se regăsește. A costat echivalentul a 1 milion de dolari și a fost considerat una din Cele 7 minuni ale Lumii. Începând din secolul 3 î.Hr. lumina sa a ghidat numeroase vase spre Alexandria.
Romanii au construit multe faruri celebre, precum cel din Boulogne, Franța, care se află în folosință din secolul 17. Farurile construite de ei par mici în comparație cu cele din zilele noastre.
Farurile poziționate direct pe zone uscate sunt mai ușor de construit și au un cost mai scăzut față de cele amplasate pe stânci lovite de valuri. Turnul unui far poate fi construit din materiale dure, precum granitul, sau beton placat cu piatră.