Cinci întrebari și raspunsuri despre insomnie

25 04. 2006, 12:50
Când putem spune ca suferim de insomnie? Faptul ca o persoana se culca târziu sau doarme doar 6 ore nu înseamna ca sufera de insomnie. Daca respectiva persoana se simte bine pe parcursul zilei înseamna ca face parte din categoria oamenilor care au nevoie de puține ore de somn.

Când putem spune ca suferim de insomnie?
Faptul ca o persoana se culca târziu sau doarme doar 6 ore nu înseamna ca sufera de insomnie. Daca respectiva persoana se simte bine pe parcursul zilei înseamna ca face parte din categoria oamenilor care au nevoie de puține ore de somn. Insomnia se manifesta în mai multe feluri. Unii nu reușesc sa adoarma dupa ce s-au așezat în pat, se trezesc de mai multe ori pe noapte sau se trezesc foarte devreme. Vorbim despre insomnie și, în general, despre tulburari ale somnului atunci când are loc o micșorare importanta a perioadei de somn sau când se remarca o scadere calitativa a acestei perioade de odihna, acest lucru având o influența negativa asupra activitaților din timpul zilei și, în general, asupra sanatații.

Care sunt consecințele insomniei?
Oboseala, dureri de cap, tensiune muscularaÂ… lipsa somnului are numeroase repercusiuni asupra sanatații. Oamenii devin iritabili, agresivi, suspicioși. Consecințele asupra atenției, mai ales la locul de munca, nu sunt neglijabile: lipsa rigorii, dificultați de concentrare, scaderea randamentului.

Daca o persoana se trezește mereu obosita în ciuda nopților lungi de somn înseamna ca sufera de insomnie?
În principiu, este greu sa suferi de insomnie fara sa-ți dai seama. Poate fi vorba de o problema de apnee în timpul somnului, adica de opriri ale respirației timp de câteva zeci de secunde care au loc de mai multe ori pe parcursul nopții. Aceasta tulburare apare mai ales începând cu vârsta de 40 de ani și poate fi legata de un exces ponderal. Aceste apnee care determina trezirea persoanei de mai multe ori pe noapte sunt responsabile pentru 10% din tulburarile de somn. Este bine, în acest caz, ca persoana sa consulte un medic.

Este obligatoriu tratamentul cu somnifere în cazul insomniilor ?
Multa vreme s-a spus despre somnifere ca au o serie de efecte secundare: dau o stare de somnolența în timpul zilei și creeaza dependența. Ultimele medicamente de acest tip aparute pe piața au redus aceste neplaceri. Toate somniferele se iau cu prescripția medicului. Somniferele nu sunt indispensabile pentru tratarea insomniei. Totul depinde de cât de grava este tulburarea de somn. De multe ori, evitarea tutunului, a alcoolului sau a meselor prea grele și practicarea unui sport pot înlatura insomniile. Terapia comportamentala este eficace în multe cazuri, de exemplu în tratarea unei anxietați care poate provoca insomnie.

Putem deveni dependenți de somnifere ?
Medicamentele hipnotice (contra insomniei) nu sunt inofensive și au efecte secundare mai mult sau mai puțin importante. Medicamentele clasice pot da dependența și pot provoca un fenomen de sevraj în momentul intreruperii bruște a tratamentului. Cele din noua generație nu creeaza dependența și nu modifica structura somnului. Dar în ambele cazuri este obligatoriu un control medical strict. Somniferele trebuie utilizate pe perioade scurte de timp, iar întreruperea tratamentului trebuie sa se faca progresiv.