Cifra de afaceri a Softnet în 2002: 5 milioane de euro

26 07. 2002, 08:42
Grupul de firme Softnet estimeaza pentru anul 2002 realizarea unei cifre de afaceri de peste 5 milioane de euro, din care aproximativ jumatate vor proveni din exportul de servicii și aplicații software pe piețele din zece țari. Anul trecut, grupul Softnet a înregistrat o

Grupul de firme Softnet estimeaza pentru anul 2002 realizarea unei cifre de afaceri de peste 5 milioane de euro, din care aproximativ jumatate vor proveni din exportul de servicii și aplicații software pe piețele din zece țari.

Anul trecut, grupul Softnet a înregistrat o cifra de afaceri de 3,1 milioane de euro.

„Dupa 1998, cifra de afaceri s-a dublat aproape în fiecare an”, a declarat Ziarului Financiar Vasile Baltac, președintele grupului de firme Softnet.

„În prima parte a anului 2002, creșterea cifrei de afaceri fața de perioada similara din 2001 a fost de aproximativ 30%. Anul acesta însa, am început o serie de proiecte pe etape, ale caror efecte se vor vedea mai ales în a doua jumatate a anului”, a adaugat Baltac.

Potrivit Softnet, în primul semestru al anului 2002 au fost finalizate o serie de proiecte importante, începute în anii 2000-2001. Astfel, în luna iunie, Softnet a încheiat implementarea sistemului de acces prin Internet la informațiile privind operațiunile cu carduri bancare ale Banc Post.

De asemenea, luna aceasta a fost pus în funcțiune sistemul pentru plata impozitelor și taxelor locale prin Internet, la Primaria din Timișoara, al doilea proiect de acest fel implementat în România de consorțiul format din Softnet, Compaq, UTI și Banc Post.

În plus, în prima parte a acestui an, Softnet a lansat un nou serviciu de acces la Internet prin rețelele de cablu (dial-up) în colaborare cu grupul de firme Romania Cable Systems (RCS).

„Anul acesta am terminat și implementarea unei aplicații informatice complexe de work-flow și management de documente la Hidroelectrica și am finalizat proiecte de securizare a rețelelor informatice la 3 clienți importanți din România”, a mai spus Baltac.

Softnet și-a început activitatea în 1996 cu 3 angajați și cu „o cifra de afaceri nesemnificativa în acel an”, potrivit președintelui companiei.

În prezent, grupul Softnet (format din trei companii: SoftNet Development & Consulting, Softnet Services și Ferma Romania) are 85 de angajați, cu perspectiva atingerii nivelului de 100 de oameni în mai puțin de un an (vârsta medie a personalului este de 26 de ani).

Anul trecut, cifra de afaceri a grupului a fost de 3,1 milioane de euro, de patru ori mai mare decât în 1997, din care 37% au provenit din exporturi de produse și servicii.

Dezvoltarea de software pentru piața interna a fost concentrata pe trei domenii: aplicații și produse destinate managementului de documente și comunicarii în organizații (aplicațiile eDoc); software pentru servicii bancare la distanța (aplicațiile eBank și proiectul eTax), începând cu home-banking și evoluând spre soluții performante de Internet banking și aplicații care folosesc infrastructura Internet, începând cu site-uri mai mult sau mai puțin simple și ajungând în prezent la dezvoltarea de portaluri de mare complexitate cu facilitați de afaceri electronice

În ceea ce privește serviciile, de la prezența inițiala ca provider de servicii Internet dial-up și prin linii închiriate (ISP), aria de activitate s-a extins pâna la comerț electronic (eShop, eFlowers) și servicii complexe de securizare a rețelelor informatice (SoftNetSecurity, SNS).

La export, dezvoltarea de software a fost completata cu un call-center profesional și asistența tehnica on-site în mai mult de 10 țari pâna în prezent.

Printre clienții Softnet se numara atât instituții de stat și mari companii cu capital privat, cât și instituții guvernamentale dintre care: Ministerul de Finanțe, Hidroelectrica, Termoelectrica, Transelectrica, Banc Post, Eximbank, Lafarge Romcim, Orange, Telemobil, Mobifon și UTI Systems.

În anul 2001 SoftNet, în consorțiul format cu Compaq, UTI și Banc Post, a câștigat proiectul pilot eTax lansat de Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, pentru plata impozitelor prin Internet, iar lansarea primului sistem de acest tip din România (la Primaria sectorului 5 din București) a avut loc în luna aprilie 2002.

Potrivit oficialului companiei, SoftNet este singurul IBM Premier Business Partner din țara, o distincție „pe care o au destul de puține firme de software din lume”.

„Softnet este cel mai puternic partener software din Romania al IBM și Lotus Software, Microsoft Certified Solution Provider, partener oficial Fujutsu Siemens Computers și reprezentant pe piața locala a firmei americane Vasco (una dintre cele mai cunoscute firme în domeniul securitații și autentificarii pe Internet, n.r)”, a conchis Baltac.

Cristian Iovițu