CIA si Vaticanul au modificat informatii pe Wikipedia

Apropo.ro / 16.08.2007, 15:13
CIA si Vaticanul au modificat informatii pe Wikipedia
Un instrument online dezvoltat de cercetatorii americani pentru identificarea organizatiilor care editeaza pagini pentru enciclopedia Wikipedia a scos la iveala faptul ca serviciile secrete americane (CIA) si Vaticanul sunt implicate în modificarea unor informatii de pe acest

Un instrument online dezvoltat de cercetatorii americani pentru identificarea organizatiilor care editeaza pagini pentru enciclopedia Wikipedia a scos la iveala faptul ca serviciile secrete americane (CIA) si Vaticanul sunt implicate în modificarea unor informatii de pe acest site, informeaza BBC.

Wikipedia este o enciclopedie online gratuita, iar paginile sale pot fi create si editate de orice utilizator de internet din lume.

Instrumentul Wikipedia Scanner, dezvoltat de o echipa de cercetatori americani, poate detecta adresele de internet pentru o lista de aproximativ 5,3 milioane de editari.

În general, editarile detectate de WikiScanner sunt cele legate de corectarea unor greseli de scriere dar si cele legate de inadvertentele care pot aparea în informatiile din fiecare profil. Totusi, instrumentul a reusit sa detecteze si modificari realizate pentru eliminarea unor materiale potential daunatoare sau pentru discreditarea unor profiluri.

Pe profilul presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad, instrumentul a indicat ca un angajat al CIA a adaugat o exclamatie, „Wahhhhhh!”, înainte de sectiunea în care erau prezentate planurile liderului pe perioada mandatului sau.

WikiScanner a detectat si modificari mai inofensive pe paginile unor personalitati precum fostul sef al CIA, Porter Goss, sau prezentatoarea de televiziune Oprah Winfrey.

Un purtator de cuvânt din partea CIA a declarat pentru BBC: „Nu pot confirma faptul ca aceasta editare citata de dumneavoastra provine de la unul dintre calculatoarele agentiei”. „As dori, totusi, sa subliniez un lucru mult mai important, de care nimeni nu ar trebui sa se îndoiasca si pe care nimeni nu ar trebui sa îl uite: CIA are misiunea vitala de a proteja Statele Unite, iar agentia se concentreaza asupra acestui obiectiv”, a adaugat purtatorul de cuvânt.

Instrumentul a mai indicat ca s-au facut modificari de pe un computer de la sediul Partidului Democrat american pe pagina moderatorului de televiziune Rush Limbaugh, care are orientare de dreapta. Moderatorul de televiziune a fost catalogat pe pagina sa de pe Wikipedia drept „idiot”, „rasist” si „bigot”, în timp ce despre publicul sau s-a scris ca „majoritatea sunt retarzi cu acte”. Un purtator de cuvânt a negat faptul ca aceste modificari s-au facut de pe un computer de la sediul Partidului Democrat.

WikiScanner a mai indicat ca de pe unul dintre computerele Vaticanului s-au facut modificari pentru eliminarea unor informatii de pe pagina de prezentare a liderului partidului republican irlandez, Sinn Fein, Gerry Adams. Editarea a eliminat linkurile la câteva publicatii în care se scria ca amprentele lui Adams au fost gasite într-o masina utilizata într-un dublu asasinat, în 1971.

Wikipedia Scanner a mai detectat modificari facute de organizatii comerciale. Un exemplu este Diebold, compania care a furnizat masinile electronice de votare pentru controversatele alegeri din Statele Unite din 2000. În octombrie 2005, de pe unul dintre computerele companiei s-a înlaturat un paragraf în care se spunea ca directorul executiv al companiei, Walden O’Dell, a sponsorizat campania electorala a lui George Bush.

La începutul acestui an, Microsoft a recunoscut ca a oferit bani unor experti pentru a corecta informatiile despre companie si produsele sale.

Wikipedia Scanner poate împiedica o organizatie sau un individ sa publice articole pe care acesta nu trebuie sa le editeze, a indicat un purtator de cuvânt din partea Wikipedia. Acesta a adaugat faptul ca instrumentul a fost dezvoltat pentru a evita aparitia unor conflicte de interese.

Instrumentul a fost dezvoltat de Virgil Griffith, de la Institutul de tehnologie din California. Instrumentul nu poate identifica indivizii care editeaza articole ci numai organizatii, a indicat Griffith. „Din punct de vedere tehnic nu putem sti daca modificarea a fost facuta de un angajat dintr-o companie, dar stim ca editarea a fost facuta de cineva care are acces la reteaua lor de calculatoare”, a adaugat acesta.