Chips-urile și snacks-urile pot provoca apariția maladiei Alzheimer, pentru ca o substanța prezenta în acest tip de alimente distruge celulele creierului, potrivit rezultatelor unui studiu american prezentat la conferința anuala a Societații americane de chimie, informeaza thesun.co.uk.
Urme ale acestei substanțe, numita acrilamida, au fost descoperite de specialiști în creierul victimelor maladiei Alzheimer.
Acrilamida se gasește de obicei în hrana procesata, de tipul chips-urilor. Specialiștii au stabilit anterior ca acrilamida este cancerigena. Consumul mare de alimente care conțin aceasta substanțe poate provoca infertilitate masculina, probleme musculare și de coordonare.
Este pentru prima data când consumul de alimente cu acrilamida este asociat cu apariția maladiei Alzheimer, o boala care numai în Marea Britanie afecteaza 400.000 de persoane, provocând demența și pierderi de memorie.
Specialiștii de la Colegiul de medicina Albert Einstein din New York spun ca substanța se formeaza în momentul în care sunt prajite alimente bogate în amidon. Acrilamida mai poate fi întâlnita în cereale, pâine prajita și biscuiți, dar și în fumul de țigara. Acrilamida este utilizata în industrie ca agent de îngroșare, iar muncitorii care manevreaza substanțele poarta îmbracaminte de protecție.
Medicii au cerut sa se faca urgent mai multe analize pentru a se stabili o legatura clara dintre consumul de acrilamida și numarul din ce în ce mai mare a cazurilor de Alzheimer.
Alzheimer este o boala progresiva, degenerativa, care ataca celulele nervoase ale creierului, având ca rezultat pierderea memoriei și schimbari în modul de gândire și în comportament. În jur de una din zece persoane de peste 65 de ani și aproape jumatate dintre oamenii de peste 85 de ani sufera de aceasta boala.
Specialiștii estimeaza ca, pâna în 2040, numarul persoanelor atinse de aceasta degenerare cerebrala va crește de la 24 de milioane, cifra actuala, la 81 de milioane.
Organizația Mondiala a Sanatații recomanda limitarea consumului de acrilamida la un microgram pe zi. Conform studiilor, un kilogram de chips-uri conține 980 de micrograme de acrilamida.