Chimioterapia alaturi de chirurgie
Este primul studiu clinic ce testeaza acest tratament.
„Aceasta abordare ar putea deveni terapia standard pentru bolnavii de cancer colonorectal care au metastaze la ficat”, a spus Bernard Nordlinger, profesor de chirurgie și director al secției de oncologie de la spitalul Ambroise Paré din Paris, principalul autor al acestui studiu.
Anual, în lume, aproximativ un milion de oameni sunt diagnosticați cu cancer colonorectal. 50% dintre aceștia dezvolta metastaze la ficat.
La ora actuala, tratamentul standard consta în eliminarea acestor metastaze pe cale chirurgicala, atunci când este posibil. Totuși, recidiva tumorii este frecventa și doar 30 – 35% dintre pacienții cu metastaze supraviețuiesc mai mult de cinci ani dupa operația chirurgicala.
Studiul s-a desfașurat în perioada 2000 – 2004 pe 303 pacienți atinși de un cancer colonorectal și care aveau metastaze la ficat.
Jumatate dintre participanții la studiu au urmat noul tratament, constând în șase ședințe de chimioterapie pentru reducerea metastazelor la ficat, urmate de operația chirurgicala și de alte șase ședințe de chimioterapie.
Ceilalți pacienți au suferit doar operații chirurgicale pentru eliminarea tumorilor.
La patru ani de la tratament, 42% dintre pacienții care au urmat tratamentul combinat nu au manifestat nici o revenire a bolii fața de doar 33,2% dintre pacienții care au suferit doar operația chirurgicala.
Rezultatele studiului au fost prezentate la cea de-a 43-a conferința anuala a Societații americane de oncologie clinica, care a avut loc la Chicago.