Chimicalele numite ftalați se regăsesc în numeroase materiale plastice care fac parte din viața noastră – perdele de duș, podea de pvc, cutii de depozitare, produse cosmetice, etc.
Aceștia sunt toxici și pentru aparatul reproducător masculin, pentru gravide, precum și pentru cei mici. Parte a problemei este aceea că aceste chimicale sunt eliberate treptat din materiale în aer sau lichide, ce intră în piele. Ftalații sunt niște derivați ai naftalinei și oferă elasticitate materialelor în care se regăsesc.
Ca și cum nu erau îndeajuns de nocivi, specialiștii mai adaugă pe listă și faptul că libidoul femeilor este afectat din cauza lor. Ftalații afectează și interacțiunile hormonale.
Specialiștii au făcut teste de urină pentru a afla concentrația de ftalați din organism la 360 de femei însărcinate, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. Cele cu cel mai nivel ridicat de ftalați, de 2,5, au declarat că și-au mai pierdut din interesul față de soți. Ftalații afectează atât estrogenii, hormonii feminini, cât și testosteronul, hormonul masculin.