Chick Corea, pionier al muzicii jazz, a murit la 79 de ani
Pianistul Chick Corea, pionier al muzicii jazz, recompensat cu 23 de premii Grammy, a murit la vârsta de 79 de ani, din cauza unei forme rare de cancer, care îi fusese descoperită de curând. Cu o activitate în domeniu de peste patru decenii, Chick Corea a avut una dintre cele mai complexe cariere din lumea jazz-ului, varietatea genurilor pe care le-a abordat și versatilitatea sa artistică aducându-i titlul de “Cameleonul”.
Chick Corea a fost al patrulea cel mai nominalizat artist din istoria Grammy. „De-a lungul vieții și al carierei sale, Chick a savurat libertatea și distracția de a crea ceva nou și de a juca jocurile pe care le fac artiștii”, se arată într-un mesaj publicat pe Facebook și citat de The Guardian. „A fost un soț iubit, tată și bunic și un mare mentor și prieten pentru atât de mulți. Prin munca sa și prin deceniile pe care le-a petrecut în jurul lumii, el a atins și a inspirat viețile a milioane de oameni”, se arată în același mesaj.
Corea a fost un muzician cu multiple fațete: compozitor, pianist, șef de trupă și percuționist. El a făcut parte din formația lui Miles Davis la sfârșitul anilor 1960 și a apărut pe albume cheie ale lui acestuia, precum „In a Silent Way”, „Bitches Brew”, „A Tribute to Jack Johnson” și „On the Corner”. După ce a lucrat cu Davis, și-a format propria trupă, Return to Forever, experimentând diferite genuri și stiluri. De asemenea, și-a format propriul grup de avangardă, Circle.
A lucrat la multe alte proiecte, inclusiv la duouri cu Herbie Hancock și Gary Burton. A înregistrat și interpretat muzică clasică, standard, originală solo, jazz latin și omagii către marii pianiști de jazz. Anul trecut, Corea a lansat albumul dublu „Plays”.
„Așa cum unui atlet îi place să alerge pentru că se simte bine, îmi place să cânt la pian doar pentru că mă face să mă simt bine”, a declarat muzicianul pentru Associated Press anul trecut. „Pot doar să schimb viteza și să merg într-o altă direcție sau să merg la o altă piesă sau orice vreau să fac. Deci, este un experiment constant”, a mai spus acesta. Albumul dublu a deschis o fereastră către inima muzicală a lui Corea și a inclus piese pe care le-a scris despre copii în urmă cu zeci de ani, precum și melodii de Mozart, Thelonious Monk și Stevie Wonder, printre altele.
Personalități ale industriei muzicale, inclusiv de la rapperul Q-Tip și muzicianul Mike Portnoy, și-au exprimat regretul privind moartea artistului.
„Vreau să le mulțumesc tuturor celor care de-a lungul călătoriei mele au contribuit la menținerea aprinse a focurilor muzicale”, a spus Corea într-o declarație finală, de asemenea, distribuită pe Facebook. „Sper că cei care au o idee bună pentru a cânta, a scrie, a interpreta o fac. Dacă nu pentru tine, atunci pentru noi toți. Nu numai pentru că lumea are nevoie de mai mulți artiști, ci și pentru că este foarte distractiv”, a mai spus artistul.
CITEȘTE ȘI: Larry Flynt, fondatorul revistei Hustler și militant pentru dreptul la libertatea de exprimare, a murit
Foto: Profimedia Images