Chef Adrian Hădean: “La “MasterChef” voi depuncta lenea şi lipsa de respect la adresa ingredientelor!”

18 09. 2014, 12:45
Adrian, ai fost gazda mai multor emisiuni culinare. Cum priveşti această artă din postura de jurat MasterChef?
 
Trebuie să recunosc că reprezintă o provocare. Dar responsabilitatea şi abordarea mea vor rămâne aceleaşi. Iau în serios ceea ce fac şi mă voi strădui să fiu cât mai corect posibil şi să fac o diferenţiere cât mai imparţială între concurenţi. Voi fi nevoit să abordez latura culinară din alt unghi, este singura diferenţă.
 
 
Cât de severeşti ca chef?
 
Această meserie este pentru mine parte din viaţa mea. Şi fiind parte din viaţa mea, o tratez cu foarte mare responsabilitate atât în afara bucătăriei (când trebuie să ofer consultanţă sau consiliere), cât şi în bucătărie, când am în subordine echipe întregi. Îmi plac lucrurile planificate, puse la punct, sunt exigent şi atent la cele mai mici detalii şi am aceleaşi pretenţii de la cei cu care muncesc. Nu e vorba de severitate, ci doar de anumite standarde pe care le impun şi mi le impun şi de la care nu fac niciodată rabat.
 
 
Foto: PR ProTV
 
 
Ce le-ai pregătit concurenţilor „MasterChef”?
 
Concurenţii de la “MasterChef” trebuie să se aştepte la multe provocări, la momente care le vor testa la maxim tăria de caracter, pasiunea declarată pentru gătit, dar şi alte calităţi esenţiale unui chef. Îmi doresc să văd calitate, ambiţie şi voi depuncta lenea, delăsarea, lipsa implicării, dăr mai ales lipsa de respect la adresa ingredientelor.
 
 
Ce calităţi ar trebui să aibă câştigătorul “MasterChef”?
 
Pasiunea este esenţială. Plăcerea de a găti trebuie să se simtă în preparatele fiecăruia dintre concurenţi, cu atât mai mult ale finaliştilor, pentru că entuziasmul cu care îţi faci meseria face diferenţa între talent şi pregătire de top. Între cei mai buni, doar pasiunea te mai diferenţiază şi te face unic prin felul ei de a se manifesta. Cel care gustă din preparatele tale trebuie să retrăiască plăcerea ta de a-I găti, să-ţi simtă pulsul când te-ai apucat de acel preparat, să trăiască bucuria ta. Iar dacă ai pasiune şi iubeşti ceea cefaci, restul vin natural, dorinţa de a studia, de a te perfecţiona şi toate celelalte.
 
 
Ai gătit în bucătării din Europa şi Asia. Care este felul tău de mâncare preferat? 
 
 
Mi-e greu să răspund la această întrebare pentru că fiecare experienţă e unică în felul ei şi, din fericire, sunt mulţi oameni care gătesc bine pe această planetă. Am avut ocazia să testez preparate în câteva bucătarii importante ale lumii. Depinde oricum de sezon, de starea mea, de multe lucruri. Îmi place mâncarea simplă, fără artificii inutile. 
 
 
Ai propus şi implementat programul de responsabilitate socială “Farfurii curate”, care promovează alimentaţia sănătoasă în grădiniţele din Cluj-Napoca. Ce nu ar trebui să lipsească niciodată din alimentaţia copiilor?
 
 
În primul rând,responsabilitatea şi grija asumată a celor care gătesc pentru copii, acestea sunt ingredientele necesare care nu ar trebui să lipsească atunci când vorbim de alimentaţia lor. Unul dintre scopurile acestui proiect a fost să arătăm că se pot oferi ingrediente de calitate din care putem construi meniuri echilibrate din punct de vedere nutriţional cu sume foarte mici, de numai 7 lei pe zi, de copil; în condiţiile în care la grădiniţă se servesc 2 mese pe zi plus gustare, iar masa de prânz e formată din două feluri şi desert. Copiii sunt în plină dezvoltare şi au nevoie de aport din absolut toate clasele de nutrienţi. 
 
 
Iată o propunere de reţetă aşa cum a descris-o chef Adrian Hădean pe blogul său www.adihadean.ro!
 
Reţetă 
 
Coaste lipicioase cu fasole şi ciuperci
 
 
“Coastele astea nu-s costiţă, nu-s scăriţă, sunt mai degrabă piept de porc (au şi os şi cartilagiu). Le găseşti mai des pe grătare decât altfel. Am pentru voi o reţetă simplă pentru o mâncare gustoasă, săţioasă (recomand activitatea fizică şi cu această ocazie), spectaculoasă în simplitatea ei. Iată:
 
 
Foto: www.adihadean.ro
 
 
Am amestecat în mojar puţină sare, piper, coajă de lămâie, chimen, curry şi puţin zahăr. Am presărat peste coaste acest amestec, am stropit carnea cu oţet balsamic şi am lăsat-o câteva minute să se odihnească.
 
Am topit o lingură de untură de raţă şi am pus carnea în tigaie.
 
 
Foto: www.adihadean.ro
 
 
După cinci-şase minute am întors carnea pe partea cealaltă şi am turnat puţină apă peste ea. Putea să fie supă, n-am avut.
Am acoperit tigaia cu un capac şi am lăsat-o aşa, pe foc mic, timp de 35 de minute. Am dat un jet de apă unor ciuperci (în mod normal le curăţ cu un burete, astea erau cam murdare).
 
 
Foto: www.adihadean.ro
 
Am fript rapid ciupercile tăiate-n sferturi, am pus peste ele conţinutul unei conserve de fasole (fără apă) şi câteva roşii cherry. După trei minute am stins focul. Asta a ieşit! Bun? Foarte!”, a spus Chef Adrian Hădean.
 
 
Dana Popa