Cerealele – indispensabile in alimentația copilului

Apropo.ro / 20.07.2004, 16:48
Cerealele - indispensabile in alimentația copilului
Micul dejun format din cereale, lapte și fructe este ideal pentru o buna creștere și dezvoltare a copiilor, au aratat, marți, participanții la o conferința organizata sub patronajul companiei Nestle, în cadrul programului "Mic dejun cu cereale - obiceiuri

Micul dejun format din cereale, lapte și fructe este ideal pentru o buna creștere și dezvoltare a copiilor, au aratat, marți, participanții la o conferința organizata sub patronajul companiei Nestle, în cadrul programului „Mic dejun cu cereale – obiceiuri alimentare la copii”.

Programul a început în luna mai a acestui an, fiind derulat de Nestle România cu participarea Societații Române de Pediatrie.

Potrivit lui Romeo Cazanescu, business development manager la Nestle România, rolul programului este de a informa parinții și copiii cu privire la importanța micului dejun și, în special, a micului dejun cu cereale în alimentația sanatoasa.

Adrian Georgescu, directorul Institutului pentru Octrotirea Mamei și Copilului, a aratat ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, asigurînd aproape 30 la suta din energia consumata de dimineața pîna seara. Micul dejun reduce foamea din timpul zilei, evitînd ca senzația sa fie calmata cu mari cantitați de alimente – principala cauza a surplusului ponderal.

Pediatrii și nutriționiștii considera ca micul dejun ideal pentru copii este cel format din cereale, lapte și fructe. Datorita conținutului ridicat de fibre, minerale, vitamine și substanțe nutritive, cerealele ajuta la reducerea colesterolului și a lipidelor în exces din corp, prevenind accidentele vasculare sau infarctul miocardic.

Cu toate acestea, studiile au aratat ca foarte redus consumul de cereale la români. Romeo Cazanescu a precizat ca 25 la suta din populația urbana nu deține cunoștințe despre cereale, în timp ce 65 la suta nu au consumat niciodata acest produs.

De asemenea, doar 11 la suta din familiile române consuma cereale la micul dejun, fața de 90 la suta din familiile europene. Iar un român consuma, în medie, 90 de grame de cereale pe an, în timp ce un european manînca pîna la noua kilograme de cereale anual.

Pentru a sprijini programul „Mic dejun cu cereale – obiceiuri alimentare la copii”, Nestle Romania a început distribuirea a 200.000 de pliante, 50.000 fiind trimise la revistele pentru femei, iar 80.000 în policlinici și spitale de copii. Începînd cu luna septembrie, pliantele vor fi distribuite și în școli.

În conferința de marți s-a precizat, de asemenea, ca din alimentația zilnica nu trebuie sa lipseasca proteinele de natura animala (gasite în lapte, brînza, pește, carne) și nici legumele și fructele. Într-o alimentație raționala trebuie evitate excesele de sare, de grasimi animale (unt, slanina, carne grasa), de zahar, condimente sau alimente prajite în tigaie.

Alimentația influențeaza dezvoltarea psihica a copilului, a sublinat profesorul Valeriu Popescu, președintele Societații Române de Pediatrie, susținînd ca un procent scazut de minerale, zinc, enzime, proteine sau glucide din organism va determina o reducere a performanțelor școlare și afective ale copilului.

Doctorul Adrian Georgescu a enumerat și cîteva dintre obiceiurile alimentare nerecomandate de medicii pediatri și nutritioniști.

Unul este eliminarea micului dejun din cele cinci mese obligatorii, fapt care duce, cu timpul, la slabirea performanțelor copilului. Georgescu nu recomanda mesele abundente la ore tîrzii din noapte, dar nici mesele lungi de prînz, în cazul în care copilul are ore la școala dupa-amiaza.

Medicii considera periculos excesul de bauturi racoritoare îndulcite, bomboane, ciocolata sau alte dulciuri, deoarece aceste alimente pot duce la apariția cariilor, iar copilul își va consuma într-un mod nesanatos caloriile necesare unei zile.

Mediafax