Canadianul Ralph Steinman a fost recompensat, ieri, alaturi de alti doi cercetatori, cu premiul Nobel pentru medicina pe anul 2011, pentru cercetarile lor din domeniul sistemului imunitar.
Steinman a murit vineri, fiind bolnav de cancer la pancreas, a anuntat universitatea americana pentru care acesta lucra.
„Ralph Steinman a murit pe 30 septembrie„, anunta comunicatul emis de Universitatea Rockefeller, in care se precizeaza ca savantul canadian in varsta de 68 de ani a suferit de cancer la pancreas in ultimii patru ani de viata.
Comitetul care a anuntat, luni, castigatorii premiului Nobel pentru medicina pe 2011, nu era la curent cu faptul ca Ralph Steinman decedase cu trei zile inainte, dar isi va mentine decizia, desi regulamentul interzice atribuirea postuma a acestui trofeu.
In 1974, statutul Fundatiei Nobel a stipulat ca acest premiu sa nu se acorde postum, cu exceptia cazului in care decesul sa fi survenit dupa anuntul facut de comitetul Nobel. Acest lucru s-a intamplat in 1996, cand William Vickrey a murit la doar cateva zile dupa ce Academia suedeza a anuntat laureatul premiului Nobel pentru economie.
Bruce Beutler, Jules Hoffmann, Ralph Steinman
Inainte de 1974, premiul Nobel a fost acordat postum doar de doua ori: lui Dag Hammarskjöld – premiul Nobel pentru pace pe anul 1961 – si lui Erik Axel Karlfeldt – premiul Nobel pentru literatura pe anul 1931.
Cercetatorii Bruce Beutler (SUA), Jules Hoffmann (Luxemburg) si Ralph Steinman (Canada) au fost recompensati, luni, cu premiul Nobel pentru medicina pe 2011.
Bruce Beutler si Jules Hoffmann au descoperit proteinele receptoare care recunosc microorganismele pstrunse in corp si activeaza sistemul imunitar innascut, considerat primul pas facut de reactia imunitara a corpului.
Ralph Steinman a descoperit celulele dendritice din sistemul imunitar si a descris capacitatea lor unica de a activa si regla imunitatea dobandita, considerata ultima etapa a reactiei imunitare, in cadrul careia microorganismele sunt inlaturate din organism, se explica intr-un comunicat emis de comitetul Nobel.