Bioinginerii au reusit, ca prim pas, sa creeze lentile de contact care sa contina un afisaj electronic vizibil pentru ochiul unui iepure.
Desi prima versiune are numai un singur pixel vizibil, nu va mai dura mult pana cand vom avea acces la lentile de contact precum cele din seria cinematografica Terminator, care ar putea functiona ca un navigator gps, ar putea accesa e-mail-uri sau poate chiar filmulete.
„Am demonstrat operativitatea unei lentile de contact alimentata printr-un transmitator de radiofrecventa, pe un iepure viou” a declarat Babak Praviz, seful echipei de cercetatori compusa din finlandezi si americani ai Universitatii Washington, din Seattle.
„Aceasta verifica faptul ca antenele, chip-urile radio, circuitele de control si surse de lumina micrometrice pot fi integrate intr-o lentila de contact si pot opera direct pe ochi” a mai precizat acesta.
Lentila de test a fost alimentata de la distanta folosind o antena de 5 milimetri tiparita pe marginea lentilei, pentru a primi energie prin radio frecventa, de la un transmitator plasat la 10 centimetri distanta de ochi.
Pentru a focaliza lumina pe retina iepurelui, lentila de contact a fost fabricata in stilul unor lentile Fresnel, unde o serie de sectiuni concentrice sunt folosite pentru a genera distanta focala ultra-scurta, necesara de limitarile fizice ale ochiului.
Desi tinta urmatoare a cercetatorilor este de a crea un display cu o rezolutie mai mare, acestia au explicat ca un singur pixel controlabil poate fi folosit in domenii precum jocuri sau antrenamente cat si posibilitatea de a avertiza purtatorul de diverse pericole aflate in apropierea acestuia.