Cercetatorii au descoperit ca ciuma bubonica inca exista pe Pamant

13 10. 2011, 14:00

Yersinia Pestisas, bacteria descoperita de cercetatori, a stat la baza genocidului care a nimicit peste 50 de milioane de persoane in 1348.

Dupa ce au extras-o de pe oase putrezite descoperite in East Smithfield, Londra, intr-un cimitir vechi, cercetatorii au reusit sa ii descifreze codul ADN si au aflat ca este similara genetic bacteriei care declanseaza mici focare de infectie si in ziua de azi.

Este prima oara cand un genom al unui patogen antic este reconstituit, deschizand calea catre observarea epidemiilor din istorie si analizarea modului in care microbii s-au adaptat la gazdele umane.

Genomul acestei bacterii este format dintr-un singur cromozom, precum si din trei inele ADN, denumite pasmide.

Un factor important pentru care aceasta boala nu mai are aceeasi putere fata de acum 600 de ani este climatul: in acele vremuri ploile abundente distrugeau culturile, foametea se declansa frecvent iar populatia suferea de malnutritie si alte boli care le scadea drastic sistemul imunitar, permitand unei bacterii sa declanseze o adevarata apocalipsa.

Expertii spun ca virusi moderni, mostenitori directi ai ciumei bubonice, exista si omoara anual peste 2.000 de oameni, peste tot pe glob.

„Informatiile genetice ne arata ca acest sir bacterian este strabunicul tuturor epidemiilor din ziua de azi. Fiecare epidemie declansata pe glob este un ascendent al ciumei bubonice”, a spus Hendrik Poinar, unul dintre cercetatorii care lucreaza la acest caz.

„Cu o intelegere mai buna asupra evolutiei acestui patogen ucigas, intram intr-o noua era a cercetarilor asupra bolilor infectioase” a mai declarat acesta.