Cercetătorii au creat LED-uri cu eficiență de 230%
Becurile cu filament au avut nevoie mereu de mai multă energie electrică decăt cea echivalentă luminii produse datorită procesului ineficient de conversie a curentului electric în lumină.
O echipă de cercetători de la MIT a demonstrat ca un LED poate genera mai multă energie decât cea consumată.
Aceștia au descoperit că în timp ce cererea de energie a unui bec incadescent scade la o rată exponențială, lumenii degajați scad liniar ceea ce rezultă că la un moment dat, becul va emite mai multă energie decăt cea primită.
Zis și făcut, în experimentul lor, cercetătorii au reușit să genereze 69 de picowatti de lumină din 30 de picowatti de energie. Au reușit asta folosindu-se de căldura degajată, care se datorează vibrațiilor grilajului atomic, compensând pentru energia pierdută, obținând astfel energie gratuită.
De asemenea, dispozitivul lor reacționează și la căldura din cameră, pentru a-și crește eficiența și pentru a alimenta becul.
Rămâne de văzut dacă invenția va putea fi folosită la o scară largă, reușind să producă un produs mai mult decât eficient ci un produs capabil să genereze mai multă energie decât cea consumată.