Oamenii de știință au creat „al șaselea simț” prin dezvoltarea unui implant cerebral cu ajutorul căruia lumina infraroșie poate fi detectată de subiecți – în condiții obișnuite, lumina nu ar putea fi văzută.
Dispozitive asemănătoare au mai fost folosite până acum, de exemplu pentru a le reda pacienților paralizați abilitatea de a mișca cursorul pe întreg ecranul unui monitor, folosindu-se doar de gândurile lor.
Însă, în noul studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Duke din North Carolina, este prima dată când astfel de dispozitive au fost folosite pentru a oferi unui animal un simț complet nou.
Doctorul Miguel Nicolelis a spus că rezultatul, prezentat într-o publicație de profil, a fost un prim pas pentru o descoperire majoră în ceea ce privește o „interfață creier-creier” care va fi anunțată într-o lucrare de luna viitoare.
La întâlnirea anuală a Academiei Americane pentru Dezvoltări în Știință care a avut loc în Boston, acesta a descris misteriosul proiect ca pe ceva ce „nimeni nu a visat vreodată că poate fi făcut”.
A doua lucrare a fost ținută secretă până când va fi publicată, dar comentariile doctorului Nicolelis scot la lumină posibilitatea unui implant care ar putea permite creierului unui animal să interacționeze direct cu altul.
În primul studiu, șoarecii purtau un detector de lumină infraroșie pe cap, care a fost conectat la electrozii din partea creierului care guvernează atingerea. Când una din cele trei surse de lumină ultravioletă din cușca lor a fost pornită, șoarecii au început să își frece mustățile, ceea ce arată că au simțit că „atingeau” lumina invizibilă.
Scanare cerebrală
După o lună de antrenament, șoarecii au învățat să asocieze noua senzație cu sursele de lumină și au fost capabili să identifice, cu precizie de 100%, care dintre acestea a fost pornită. O maimuță a fost învățată să realizeze aceeași sarcină.
Studiul demonstrează că o parte a creierului care este proiectată pentru a procesa un simț, poate interpreta și alte tipuri de informații senzoriale. Teoretic, cineva care este orb, din cauza leziunilor suferite la nivelul cortexului vizual, și-ar putea recăpăta vederea cu ajutorul unui implant în altă parte a creierului.
Doctorul Nicolelis spune: „ceea ce am făcut aici a fost să demonstrăm că putem crea un nou simț în cazul șoarecilor de laborator, dându-le ocazia să „atingă” lumina infraroșie pe care mamiferele nu o pot detecta. Acest lucru sugerează că, în viitor, s-ar putea folosi dispozitive protetice pentru a restaura capacitățile senzoriale care au fost pierdute, cum ar fi vederea, folosind o parte diferită a creierului”.
Studiul este o etapă dintr-un efort internațional care are drept scop construirea unui costum pentru întregul corp, care să permită persoanelor paralizate să meargă din nou folosindu-și creierul pentru a controla mișcările dispozitivului.
Detectarea luminii infraroșie ar putea fi implementată în costum pentru a informa persoana care îl poartă despre locul în care se află membrele lor și pentru a-i ajuta să „simtă” obiecte.
Doctorul Nicolelis și colaboratorii săi din cadrul acestui proiect speră să poată prezenta „exoscheletul” la ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale de Fotbal din Brazilia, în 2014.