Cercetatorii au aflat cum îmbatrînește pielea
Îmbatrînirea pielii este asociata unei pierderi a elasticitații țesuturilor cutanate. O echipa de la Universitatea Clarkson, New York, a descoperit ca aceasta ar putea fi cauzata de faptul ca o data cu vîrsta fiecare celula epiteliala în parte devine mai rigida.
Cercetatorii știau de mult ca țesuturile epiteliale umane își pierd elasticitatea pe masura ce îmbatrînim. Se crede ca acest proces are un rol în multe dintre bolile progresive ale batrîneții, inclusiv rigidizarea arterelor, „ruginirea” articulațiilor, cataracta, Alzheimer și demența. Totuși, cercetarile anterioare sugerau ca pierderea elasticitații este provocata mai degraba de „lipiciul” care ține laolalta celulele decît celulelor propriu-zise. Multe tratamente pentru bolile cauzate de lipsa elasticitații porneau de la aceasta supoziție.
Cercetatorii new-yorkezi au descoperit ca, dupa multe generații de diviziune celulara, celulele epiteliale devin de doua pîna la zece ori mai rigide decît cele tinere. Ei cred ca acest lucru se datoreaza faptului ca scheletul intern al fibrelor proteice devine mai dens.
Echipa de la Universitatea Clarkson a spus ca exista deja medicamente care ar putea inhiba rigidizarea acestui schelet și stopa procesul de îmbatrînire. Ei testeaza creme ce conțin doze mici de asemenea medicamente pe șoareci.
Profesorul britanic Stewart Parker crede ca, pîna cînd știința va oferi informații mai complete, cea mai buna metoda de a ne menține pielea tînara este sa ne ferim de expunerea la ultraviolete. „Pielea este un organ deosebit de expus la agenții de mediu. Vatamarile produse de ultraviolete reprezinta unul dintre factorii principali care contribuie la îmbatrînirea pielii”, a spus el.
Mediafax