Ministerul Educatiei a stabilit criterii sticte pentru selectarea primelor universitati ce vor fi evaluate în vederea acreditarii de catre noul organism creat, Agentia Româna de Asigurare a Calitatii în Învatamântul Superior (ARACIS), a declarat, luni, secretarul de stat Adrian Miron.
Ministerul Educatiei si Cercetarii a ales, la sfârsitul saptamânii trecute, numai zece din cele 30 de institutii de învatamânt superior care si-au exprimat dorinta sa intre în programul-pilot de evaluare a calitatii programelor pentru studenti.
În prima jumatate a anului 2007, opt universitati de stat si doua universitati particulare vor fi evaluate de catre experti în vederea evaluarii si acreditarii conform standardelor europene.
Dovada ca evaluarea este facuta dupa standarde europene este faptul ca din comisia de evaluare va face parte obligatoriu un expert strain (de exemplu german, polonez sau maghiar), un student si un profesor universitar.
Potrivit secretarului de stat în Ministerul Educatiei si Cercetarii, o conditie de selectie în vederea evaluarii a vizat ca dintr-un centru universitar sa fie nominalizata doar o singura universitate.
„Au fost selectate institutii din domenii diferite de pregatire, raspândite în toata tara, ale caror rezultate pot fi extrapolate universitatilor cu acelasi profil, dar si universitati nou-înfiintate. Nu am ales Academia de Studii Economice din Bucuresti, întucât ea este unica pe tara, deci evaluarea ei nu ne-ar ajuta în evaluarea celorlalte insitutii de profil, întrucât nu avem asa ceva. În schimb, rezultatele evaluarii de la Univeristatea Politehnica Bucuresti pot fi extrapolate celorlate insitutii politehnice din România”, a adaugat Miron.
Evaluarea primelor zece univeristati va fi realizata din banii MEdC, iar universitatile care vor intra în evaluare în alte etape vor plati între 55 si 158 de mii lei catre ARACIS.
”Nu sunt sigur ca MEdC va plati numai pentru acestea zece. Vom vedea. Pâna una-alta, nu putem încheia contract cu ARACIS, întrucât nu a fost publicata în Monitorul Oficial Hotarârea de Guvern care stabileste taxele percepute de ARACIS pentru acreditare”, a continuat secretarul de stat.
Cele zece institutii de învatamânt superior nominalizate pentru programul-pilot sunt Universitatea Politehnica Bucuresti, Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” Timisoara, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, Universitatea de Stiinte Agronomice si Veterinare din Iasi, Universitatea din Oradea, Universitatea „Constantin Brâncusi” Târgu Jiu, Universitatea Transilvania Brasov, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, Universitatea „Vasile Goldis” din Arad si Universitatea „Petre Andrei” din Iasi.
Miron recunosate ca printre cele zece nominalizate se afla insitutii implicate în scandaluri mediatice (Universitatea din Oradea si Universitatea „Petre Andrei” din Iasi), dar spune ca evaluarea vizeaza tocmai identificarea problemelor semnalate.