Cele mai vechi desene rupestre din Europa, descoperite in Pestera Coliboaia (Video)

Apropo.ro / 02.09.2011, 11:30
Cele mai vechi desene rupestre din Europa, descoperite in Pestera Coliboaia (Video)
14 desene rupestre au fost descoperite, intamplator, de speologi romani in Pestera Coliboaia din Muntii Bihorului. Ele au o vechime de aproape 35.000 de ani.

O echipa de speologi romani au descoperit 14 cele mai vechi desene rupestre din Europa Centrala si de Est care dateaza din perioada paleoliticului. Acestea au fost gasite intamplator, intr-o galerie laterala, aflata la aproximativ 7 metri deasupra traseului lor.

Teritoriul Romaniei, acum 35.000 de ani. In paleoliticul superior incep sa apara primele comunitati de Homo Sapiens. Peisajul este format din munti si savane intinse, populate de animale demult disparute: mamuti, tigri preistorici, rinoceri, ursi si lei de pestera. Aceste animale au fost desenate cu carbunele, pe peretii pesterii, iar galeria aflata la inaltime, neinundabila, a permis pastrarea lor in timp.

Desenele din Coliboaia sunt similare cu cele descoperite in pestera Chauvet din Franta, considerate cele mai vechi din Europa. Ceea ce dovedeste, spun specialistii, ca acum 36.000 de ani in Romania, Franta si Spania existau grupuri de homo sapiens cu aceleasi conceptii despre lume, care intrau in pesteri pentru diverse ritualuri. Putem spune ca atunci s-a nascut Europa, afirma cercetatorii.

Citeste mai multe detalii despre descoperirea din Pestera Coliboaia, pe stirileprotv.ro