Deși încă din 1930 s-a punctat agresiv la nivel de tricouri urâte, trebuie precizat că anii ”90 au reprezentat cea mai dificilă perioada din punctul de vedere al imaginii.
10. Camerun 2002
Campionatul Mondial din 2002 a fost primul găzduit de Asia, Japonia și Coreea de Sud punând umărul pentru organizarea unei competiții comune. Naționala Camerunului vroia să abordeze turneul final cu o inovație, respectiv să fie prima echipă care să joace cu tricouri fără mâneci. FIFA imediat s-a sesizat și a impus o regulă conform căreia toate echipele trebuie să aibă tricouri cu mâneci. Cum camerunezii deja plecaseră cu tricourile respective, au apelat la un serviciu specializat din Japonia pentru a coase mâneci negre la tricourile confecționate fără mâneci. Camerun a evoluat în Grupa E la Campionatul Mondial din 2002, alături de Germania, Irlanda și Arabia Saudită, și a ratat calificarea în faza optimilor de finală.
9. Spania 1994
Campionatul Mondial din 1994 a fost primul decis la lovituri de departajare, Brazilia impunându-se, cu 3-2, în finala cu Italia, după penalty-uri. Turneul final a fost găzduit de mai multe orașe din SUA, astfel că mulți iubitori ai soccer-ului au avut ocazia să vadă tricourile bizare, cu modele asimetrice, ale Spaniei. Și le-au tot văzut, din moment ce ascensiunea fotbaliștilor spanioli s-a oprit tocmai în sferturi, când ibericii au fost învinși de Italia, 2-1.
8. Africa de Sud 1998
Africa de Sud a participat pentru prima dată la un turneu final de Campionat Mondial în 1998, când competiția a fost găzduită de Franța. Până atunci, participarea sud-africanilor fusese interzisă de FIFA din cauza apartheid-ului. Africa de Sud a fost repartizată atunci în Grupa C, alături de Franța, Danemarca și Germania, și a părăsit competiția cu doar două puncte obținute din trei meciuri. Sud-africanii s-au remarcat doar prin modelul dezastruos al tricourilor Kappa. Amestecul de dungi și culori a reprezentat un coșmar pentru microbiștii care au urmărit competiția respectivă.
7. Jamaica 1998
Jamaica a participat pentru prima dată la un turneu final de Campionat Mondial în 1998. Jamaicanii au bătut pe Japonia, cu 2-1, dar au ratat calificarea în optimi, fiind învinși de Croația, 3-1, și Argentina, 5-0. Și jamaicanii au purtat tricouri Kappa cu modele tradiționale oribile, asimetrice și lipsite de orice uniformitate. În plus, au mizat pe culori țipătoare ce zgâriau pe retină.
6. Germania 1994
Una dintre cele mai mari surprize din istoria Campionatului Mondial a fost eliminarea Germaniei în sferturile de finală ale turneului final din 1994. Nemții au fost învinși atunci de Bulgaria, cu 2-1, iar fanii echipei au pus eșecul pe seama echipamentului oribil. Caleidoscopul din jurul gâtului și cel de pe piciorul stâng au fost considerate bizare și chiar dezgustătoare. De altfel, Germania a avut mari probleme, de-a lungul timpului, cu alegerea unui echipament propice pentru un turneu final de Campionat Mondial.
5. Mexic 1998
Modul în care mexicanii și-au ales echipamentul pentru Campionatul Mondial din 1998 rămâne un mister. Tricoul s-a vrut a fi un omagiu adus Imperiului Aztec din secolul XIV, dar se pare că cei care au desenat modelul și-au pierdut pe undeva simțul estetic. Fotbaliștii mexicani au fost eliminați încă din faza optimilor de finală și, din fericire, nu au mai repetat ideea de a aduce omagii prin intermediul echipamentului de joc.
4. SUA 1994
SUA au găzduit Campionatul Mondial de fotbal în 1994. Americanii au ajuns până în faza optimilor de finală, fiind învinși, cu 1-0, de Brazilia. Atunci, pentru a scoate la înaintare cel mai pur stil american, elevii sârbului Bora Milutinovic au evoluat în tricouri asemănătoare blugilor Denim. Pe lângă aspectul kitschos al tricourilor, americanii au fost admonestați și pentru alegerea făcută în condițiile în care puteau promova cu totul alte valori.
3. Nigeria 1994
Ca și Mexic, în 1998, nigerienii au vrut să abordeze Campionatul Mondial din 1994, din SUA, cu un echipament care să scoată în evidență un concept traditional. Ideea în sine nu a fost rea, dar a fost pusă în practică foarte prost. Fotbaliștii nigerieni au părut că joacă în pijamale. Nigeria a câștigat o grupă din care mai făceau parte Grecia, Argentina și Bulgaria, dar a fost eliminată de Italia în optimi, iar Finidi, Amokachi și compania și-au împachetat pijamalele și au plecat acasă.
2. Mexic 1994
Deși goalkeeperul mexican rămâne în memoria microbiștilor pentru echipamentul viu colorat de la Mondialul din 1994, întreaga echipă a Mexicului a abordat competiția cu echipamente care zgâriau serios retina. Unul dintre echipamente îmbina șorturi albe cu inserții roșii și tricouri verzi cu model asemănător unui labirint și cusătură roșie și jambiere roșii. Echipamentul de deplasare era cel puțin la fel de țipător. Fotbaliștii aveau șorturi roșii cu inserții albe, jambiere albe și tricouri albe cu inserții roșii și verzi la nivelul umerilor. Din fericire, fanii au asistat la aceste monstruozități pe durata a numai patru meciuri, mexicanii fiind eliminate încă din faza optimilor de finală.
1. Bolivia 1930
Campionatul Mondial din 1930 a fost primul din istorie și FIFA a decis să acorde găzduirea Uruguay-ului, în condițiile în care țara aniversa 100 de ani de existență. Au participat 13 formații, iar toate meciurile s-au jucat în capitala Montevideo. Fotbaliștii Boliviei au decis să omagieze gazda competiției, probabil pentru a-și asigura și o oarecare susținere, astfel că au purtat tricouri care, asamblate într-un anumit fel, scoteau la iveală mesajul „Viva Uruguay”. Omagiul bolivienilor adus gazdei competiției nu le-a adus noroc, fotbaliștii sud-americani fiind eliminați rapid din competiție, după 0-4 cu Brazilia și 0-4 cu Iugoslavia.