25. Cascamorras – Baza, Spania
În fiecare an, pe 6 septembrie, localnicii se ung cu vaselină pentru a reconstitui furtul unei statui care a avut loc acum 500 de ani.
24. Up Helly Aa – Lerwick, Scoția
Ultima zi de marți din fiecare ianuarie este rezervată sărbătoririi Yule (Crăciunul pe stil vechi). Mii de locuitori costumați în vikingi participă la o procesiune, punctul culminant al festivalului fiind incendierea unei nave vikinge în mărime naturală.
23. La Tomatina – Buñol, Spania
Chiar dacă nu este legată de vreo tradiție anume, în ultimii zeci de ani are loc în luna august cea mai mare bătaie cu roșii din lume.
22. Cooper Hill”s Cheese Rolling Festival – Gloucester, Anglia
În fiecare an, sute de localnici, dar și turiști, aleargă după o roată de cașcaval căreia i se dă drumul de pe dealul Cooper. Deoarece concurenții au startul întârziat cu o secundă, roata de cașcaval nu poate fi prinsă pe traseu, așa că primul care trece linia de sosire este considerat câștigător.
21. Festivalul cu tauri – Pamplona, Spania
Notorietatea festivalului a atins cote nebănuite, chiar dacă în fiecare an au loc numeroase accidente.
20. Festivalul apei Songkran – Chiang Mai, Tailanda
În fiecare an, între 13 și 15 aprilie Tailanda găzduiește cea mai mare bătaie cu apă din lume.
19. Festivalul noroiului – Boryeong, Coreea de Sud
Coreea de Sud este binecunoscută pentru excentricitatea festivalurilor desfășurate acolo. Festivalul noroiului este unul dintre acestea.
18. Batalla de la Rata Muerta – El Puig, Spania
Pentru cei care nu sunt vorbitori de limba spaniolă, este vorba de bătaia cu șobolani morți. În timpul acestei sărbători, localnicii din San Pedro Nolasco aruncă unii în alții cu șobolani morți.
17. Las Bolas de Fuego – Nejapa, Salvador
Pentru a celebra faptul că au supraviețuit unei erupții vulcanice, în fiecare an locuitorii aruncă unii spre alții un fel de cockteiluri Molotov.
16. Bull Diving – Spania
Este echivalentul Festivalului de la Pamplona, singura diferență fiind că taurii trebuiesc atrași în apă.
15. Festivalul Lanternelor (Aruncarea cu fier topit) – Nuanquan, China
În fiecare an, la debutul toamnei, localnicii aruncă fier topit pe un zid rece. După cum se vede din poză, efectul este fantastic.
14. Holi – India
În fiecare primăvară, indienii celebrează festivalul culorilor, aruncând unii în alții cu diverse vopseluri. Din nefericire, uneori chimicalele din diferitele vopseluri interacționează puternic și mulți participanți ajung să fie spitalizați.
13. Festivalul de la St, Vincent (aruncarea caprei pe fereastră) – Manganeses de la Polvorosa, Spania
Odată pe an, localnicii prind o capră, o urcă în clopotnița loacalității și o aruncă pe fereastră. Capra este „așteptată” jos de ceilalți localnici care o prind în pături. Istoricii nu au reușit încă să afle care este originea acestei ciudate sărbători.
12. Entroido – Spania
Punctul culminant al acestui festival este bătaia generală cu bile de noroi umplute cu… furnici.
11. Războiul cu pietre – Gotmar Mela, India
Anual, locuitorii din această regiune a Indiei participă la un joc de capturare a steagului echipei adverse, folosind pietre drept arme. După cum vă închipuiți, la sfărșitul jocului, numărul răniților este extrem de ridicat. În 2012 au fost 329 de răniți, din care 7 în stare gravă.
10. Suwa Onbashira – Japonia
Odată la șase ani, japonezii trag bușteni uriași din pădure, pe pante extrem de abrupte, pentru a-i aduce la un altar sacru.
9. Takeuchi – Japonia
Traducerea din japoneză este suficiebt de sugestivă și probabil, este și cea mai bună descriere. Festivalul se numește „Bătaia cu bambus”.
8. Festivalul baroaselor explozive – San Juan de la Vega, Mexic
În fiecare an, locuitorii din San Juan de la Vega lovesc pământul cu ciocane imense care au atașat explozibil. Rănirile sunt garantate.
7. Festivalul zeiței Manasa Devi – India
Odată pe an, locuitorii din micuțul sat de lângă templul zeiței Manasa Devi se ung cu ierburi numai de ei știute și se lasă mușcați de cobre.
6. Festivalul de la Agni Keli – India
Este similar cu cel din Salvador. Se pare că „joaca cu focul” este prețuită pe tot globul.
5. La Danza de las Tijeras – Peru
În fiecare an, peruanii dansează ore în șir, în tot acest timp atârnându-și de piele orice obiect pe care îl au la îndemână și este suficient de ascuțit pentru a gări pielea.
4. The Monkey Buffet Festival – Thailand
În fiecare noimbrie, tailandezii organizează un ospăț pentru maimuțe. Se pare că acest eveniment este o formă de publicitate pentru atragerea turiștilor.
3. Festivalul de pescuit de la Argungu – Nigeria
Anual, bărbații din Argungu participă la o competiție bizară, dar cu distracție garantată. Câștigător este cel care prinde, cu mâinile goale, cel mai mare pește din râul ce trece prin sat.
2. Festivalul elenului – Alaska
Festivalul dedicat animalului oficial al statului îmbracă forme neobișnuite în localitatea Talkeetna: sute de kilograme de excremente de elan sunt aruncate la țintă din baloane cu aer cald sau chiar elicoptere.
1. Aruncarea cu bebeluși – India
Odată pe an, mamele din Sholapur își aruncă bebelușii de la o înălțime de aproximativ 15 metri, aceștia fiind prinși de sătenii care stau „la preluare”. Aruncarea copiilor are rolul de a le asigura celor mici norocul în viață.